Foto: Çiğdem Üçüncü

Küründen United 2022 yılında bir araya gelen İstanbul’da kurulmuş kuirlerden ve kadınlardan oluşan alternatif bir futbol takımı. Takımı bir araya getiren Simru ile daha önceden tanışıyor olsak da takımın büyük bir çoğunluğuyla Berlin’de gerçekleştirilen Discover Football Festival Unseen Game etkinliğinde tanıştım.

En şaşırdığım nokta takımın yeni kurulması ve pek çok takım oyuncusunun birbirini henüz birkaç aydır tanıyor oluşuydu. Bu kadar kısa sürede birbirleriyle kurdukları bağ ve iletişim, takımın kendileri için ne kadar özel olduğunu anlatıyordu.

Küründen United’ı, takım oyuncularından Simru Hazal Civan ve Buse Göksu ile konuştum.

Foto: Çiğdem Üçüncü

Küründen United nedir? Ne zaman kuruldunuz? Nasıl bir araya geldiniz? Biraz takımdan bahsedebilir misin? 

Simru: Küründen United için kuirlerden ve kadınlardan oluşan bir futbol topluluğu diyebiliriz, 2022 aralık ayından beri düzenli olarak futbol oynuyoruz. ‘Küründen’ lubuncada yalandan demek, küründen küründen diye diye büyük bir topluluk olduk aslında. Bizim için daralan yaşam alanlarında bir araya gelmek için bir araç futbol. Bu yüzden de özellikle takım demiyorum çünkü sadece futbol oynamıyoruz, sosyal bir aradalığa önem veriyoruz. Bildiğimiz hırslı futboldan arındırdığımız, daha feminist bir yaklaşımla oluşturulan bir takım kurallarımız mevcut. Maçlarda skor tutmuyoruz örneğin, önemli olan keyif alabileceğimiz şekilde bol pas yaparak oyun oynayabilmek.

Ben hayatımda ilk defa futbolu geçen yıl yapılan Queer Olimpix’te oynadım ve ardından buna kesinlikle devam etmek istediğime karar verdim. Atletik Dildoa, Sportif Lezbon, Muamma gibi benzer topluluklar var aslında Türkiye’de fakat  İstanbul’da bildiğim aktif olarak oynayan bir topluluk yoktu o sırada. O zamanki ev arkadaşım Marie ile evimizin önündeki halı sahaya pencereden bakarken hadi bu hafta bir maç ayarlayalım derken bulduk kendimizi. İlk maçımızı sadece 6 kişi yaptık, futbol oynamaktan çok koştuk diyebiliriz. Ardından böyle bir toplulukta yer almak isteyeceğini düşündüğüm çevremdeki herkesi davet ettim neredeyse, her yeni gelen de kendi çevresine benzerini yaptı. 

Yeni katılıma daima açığız, hiç futbol oynamamış kişileri de rahatlıkla oynayabileceği bir alan yarattığımıza inanıyorum. Açık iletişim önemli bizim için, olası hiyerarşiden de kaçınmaya çalışıyoruz. Kuirler ve kadınlar için güvenli bir ortam oluşturduğumuzu düşünüyorum. Bu da her yeni gelenin kısa sürede kendini Küründen United’ın bir parçası hissetmesine yol açıyor, böyle böyle büyüyerek ilerliyoruz.

Küründen United oyuncusu Buse Göksu.
Foto: Çiğdem Üçüncü

Küründen United’a katılma sürecin nasıl oldu? Nereden duydun? Ne zaman katıldın? Biraz bahsedebilir misin?

Buse: İstanbul’da arkadaşlarımın oynadığı queer-feminist futbol takımları vardı aslında ama benim de onlarla oynamaya karar vermem pandemi sürecine denk geldiği için mümkün olmadı. Pandemi bittiğinde yakın bir arkadaşım evimin yakınlarında queer-feminist kişilerden oluşan yeni kurulmuş bir futbol takımı olduğundan, oynayan kişilerle anlaşabileceğimden ve maçların eğlenceli geçtiğinden bahsetti. Oynamayı bilmememin sorun olmayacağını, kuralsız ve eğlenmek için oynadıklarını söylediği için bir kere gidip denemek istedim. Sonra düzenli olarak takıma dahil oldum.

Küründen United olarak neler yapıyorsunuz? Takımınızda şu an kaç oyuncu var? Takım kimlerden oluşuyor? Küründen United’a katılmak isteyenler sizinle nasıl iletişime geçmeli?

Simru: Her hafta düzenli antrenman günlerimiz ve maçlarımız oluyor. 2023 Onur Haftası’nda Onur Haftası Komitesiyle birlikte bir “Pride Maçı” organize ettik. Discover Football ve Queer Olimpix gibi endüstriyel futbol dışında yer alan turnuvalara katıldık. Yakında bizim gibi futbol topluluklarından olan Sportif Lezbon ile dostluk maçımız olacak, Ankara’ya deplasmana gideceğiz yani.

Topluluğumuzda 60’ın üzerinde kişi var. Farklı sektörlerde çalışan, farklı yaş gruplarından ve de farklı futbol bilgisine sahip insanlar var. Tabi herkes sürekli aktif katılım sağlayamıyor, yaklaşık 20 kişi düzenli futbol oynuyor şu an için. Bize instagram hesabımız üzerinden ulaşsırlarsa beraber oynadığımız ilk maça davet ederiz kendilerini. Genel çerçevemizi ve kurallarımızı aktarırız, oynamaktan keyif alıyorlarsa Küründen United’ın bir parçası olurlar hemen.

Küründen United oyuncusu: Simru Hazal Civan.
Foto: Çiğdem Üçüncü

Türkiye’de, sizin gibi alternatif futbol takımlarının sayısının arttığına tanık oluyoruz. Sence bunun nedeni nedir? Neden alternatif futbol takımı kurulmaya ihtiyaç duyuluyor?

Simru: Bunun birçok nedeni var aslında. Bir kere ülkemizde futbolun bir erkek sporu olarak görülmesi meselesi önemli bir yerde duruyor. Profesyonel kadın futbolunun tarihi çok güncel ülkemizde. Hiçbirimiz çocukken rahatça futbol oynayabileceğimiz alanlar bulamadık maalesef, en iyi ihtimalle kaleci yapılan arkadaşlarımız var.  Onun dışında futbolun dilinin çok eril olması, onu kuirler ve kadınlar için güvenli alan olmaktan çıkarıyor. Kısaca futbol oynamak istiyoruz ve bunu eril olmayan ve güvenli bir alanda yapmak istiyoruz; küfür kıyamet olmayan bir ortamda birbirimizi gözeterek  geliştirmek için bir araya geliyoruz. 

Neden Küründen United’a dahil olmak istedin?

Buse: Takım ile ilgili ilk dikkatimi çeken şeylerden biri çözümleyici yaklaşımın takımın temel görüşlerinden biri olması oldu. Maç içinde bir gerilim veya birini rahatsız eden bir şey varsa hemen maç sonrasında sağlıklı ve saygılı bir dil ile konuyu hep beraber konuşup çözmek takım için çok önemli. Takımdaki kişilerin güvende hissetmesine verdikleri önem çok hoşuma gitti. Oynayan kişilerin bir kısmı amatör, futbol geçmişi olmayan kişiler olduğu için oyunda kazanma hırsı olmaması, eğlenmenin ve sosyalleşmenin odak alınması da yetersiz hissetmeden oynamaya devam etmemi sağladı. 

Küründen United’ın Discover Football Festival kadrosu: Zarife, Melis, Merve, Buse, Yonca, Aybüke, Simru, Tuğba.
Foto: Dana Rösiger

12-20 Ağustos tarihleri arasında Discover Football Festivali Unseen Game için Berlin’deydiniz. Farklı ülkelerden kadın futbolcularla tanışma ve birlikte maç yapma imkanı buldunuz. Sizin için nasıl geçti? 

Simru: Bu sene festivale kabul almak bizim için büyük motivasyon kaynağı oldu. Çok yeni bir topluluğuz ve futbol oynamayı da bu alanla sosyalleşmeyi de çok seviyoruz. Festivale katılmadan önce biraz tedirgindik ne ile karşılaşacağımız bilemediğimiz için. Katılanlar arasında 25 yıldır futbol oynayanlar da vardı, 2 hafta önce oynamaya başlayanlar da. Farklı ülkelerden gelen insanları 6 karma takıma dengeli bir şekilde dağıttılar. 5 farklı dil konuşulan bir takımdaydım ben mesela. Festival feminist perspektifle ilerliyordu, turnuva da yarışmacı ve hırslı bir turnuva değildi asla. Aradaki fark 3’ün üstüne çıkıyorsa hemen koçlardan müdahale etmeleri isteniyordu, kayarak müdahele yasaktı, fairplay takım ödülü vardı… Neticesinde eğlenmek ve paylaşmak esas alınmıştı, sonuç olarak performans kaygısı olmadan hep beraber çok keyif alarak futbol oynadık.

Festival öncesinde yapılan sempozyumla ve festivale paralel devam eden paneller ile birçok takımın hikayesini ve yaşadıkları zorluklara rağmen futbol ile nasıl güçlendiklerinin hikayesini dinledik. Tüm takımlar, uluslararası koçlar ve hakemler futbolu seslerini duyurmak, kendilerine ve topluluklarına alan açmak için bir araç olarak kullanıyordu. Bu yüzden bu insanlarla dillerimizi bilmesek de fiziksel olarak bir arada olmasak da benzer dertler ve amaçlar için birlikte ter döktüğümüzü görmek büyük bir ailenin parçası gibi hissettirdi.

Girl Power  adında İngiltere’ye göç etmiş Afgan kadınların oluşturduğu bir topluluk, Gambia’daki kız çocuklarına “Kick for Trade”projesi ile alan açan koç Veronik Malack, İran Futsal Milli Takımı kadınları, savaşa rağmen Ukrayna’da futbol oynamaya devam eden Ukraynalı kadınlar da oradaydı örneğin.

Küründen United’ın senin hayatındaki yeri nedir? Sana nasıl bir katkısı oldu? 

Buse: Yaklaşık olarak 5 aydır takımdayım ve şu an sosyal hayatımın büyük kısmını Küründen United kaplıyor. Takım arkadaşlarımızla neredeyse her gün iletişimdeyiz, maç dışında da konuşup görüşüyoruz, birlikte eğleniyoruz. Futbol ile alakalı başka organizasyonlar yapmaya çalışıyoruz. ‘Sadece bi kereliğine gideyim keyif almazsam bi daha gitmem’ diye başladığım futbolun bırakmak istemediğim ve kendimi geliştirmek istediğim bir spora dönüşmesi Küründen United sayesinde oldu. Takım sayesinde edindiğim arkadaşlıkların, takım olarak katıldığımız Discover Football festivalinde edindiğim deneyimlerin hayatımda kalıcı etkisi olduğunu düşünüyorum.

Discover Football Festival gibi organizasyonların önemi nedir? Sence Türkiye’de de benzeri yapılabilir mi? 

Simru: Endüstriyel futbolun dışında duran, bu alanda söz üreten ve kendi topluluklarına alan açan takımların/toplulukların bir araya gelmesi, deneyim paylaşımı yapması, birlikte futbol oynamasının çok güçlendirici sonuçları olduğunu düşünüyorum. Aslında Türkiye’de Queer Olimpix tüm yasaklara rağmen bunu kuirler için 7 yıldır yapıyor. Biz de Discover Football’ın desteği ile kadınlar ve transların katılımına açık Kasım başı gibi gerçekleştirmeyi planladığımız paneller, atölyeler ve mini bir turnuva içeren bir etkinlik hazırlığındayız. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer Haberlere Göz Atın

EURO 2022’de Çeyrek Finaller Belli Oldu

2022 UEFA Avrupa Futbol Şampiyonası’nda grup aşaması sona erdi, çeyrek final eşleşmeleri…

Bir Kadın Bu Kadar Kaslı Olur Muymuş?

Bikini fitness şampiyonlar şampiyonu olarak tanıdığımız Elif Ece Aras’la gerçekleştirdiğimiz röportajımızda bedenin…

Para Karate Başarısıyla Azmin En Güzel Örneklerinden Songül Göksu

Kahramanmaraş merkezli depremlerde, Adıyaman’da enkaz altında üç gün yaşam mücadelesi verdikten sonra…

Sabriye Şengül: “Kibriti Kaybetmek Sorun Değil Yeter Ki İçinizdeki Ateşi Kaybetmeyin”

Kadın olmanın bin bir türlü mücadelesini veriyoruz hepimiz, çok farklı hayatlarda, çok…