Van’ın Edremit ilçesinde yer alan Mustafa Cengiz Ortaokulu’nda on yıl önce Ali İhsan Özmen tarafından kurulan Mor Menekşeler Kız Futbol Takımı başarıdan başarıya koşuyor. 

14 yıldır aynı okulda beden eğitimi öğretmenliği yapan Ali İhsan Özmen, Mor Menekşeler Kız Futbol Takımı’nın kurulma sürecini, kurulma aşamasında yaşadığı zorlukları ve Mor Menekşeler’in başarılarını anlattı. Başka okulda okurken Mor Menekşeler’in futbol antrenmanlarına katılabilmek için 2-3 kilometre yol yürümek durumunda kalan, şu an Süper Lig takımlarından Antalyaspor’da oynayan Hanife Kuvanç ile azmini ve futbol süreçlerini konuştuk. Mor Menekşeler Kız Futbol Takımı’nda oynayan 8.sınıf öğrencileri Canan Işık ve Sanem Çetin’le de futbola olan tutkularını konuştuk.

Mor Menekşeler Kız Futbol Takımı’nı kuran Özmen, kız futbol takımı kurmaya nasıl karar verdiğini anlattı:

“Öğretmenliğe ilk başladığımda kız futbol takımı kurmak aklıma hiç gelmedi. Erkek futbol takımının kazandığı başarı sonucunda, kız öğrencilerin de başarıya ortak olmak istemesiyle erkek öğrencilerin, kız öğrencilere verdiği tepki karşısında hayrete düştüm, büyük hayal kırıklığına uğradığım. Kız öğrencilere, “Siz ne anlarsınız, saçı uzun olanın aklı kısa olur” gibi tepkiler verdiler. Ben ne yapıyorum şu an burada, nasıl böyle ihmal etmiş olabilirim çocukları diye düşündüm, çok etkisinde kaldım ve hemen gerekeni yaptım.” 

Erkek öğrencilerin, kız öğrencilerle dalga geçtiği zamandan bahseden Özmen takımı kurma girişimini aktardı:

“O süreçte erkek futbol takımım çok başarılı önceki sene şampiyon oldular, diğer beden eğitimi öğretmenimizden takımı kendisinin almasını rica ettim, bende kız futbol takımı kurmak için çalışmalara başladım.”

“TOPLUMUN BEKLENTİSİ KIZLAR  VOLEYBOL BASKETBOL OYNASIN”

Özmen, kız voleybol takımı kurmaktan neden vazgeçtiğini aktardı: 

“İlk başta kız voleybol takımı kurmayı planlıyordum ancak kızların voleybol oynamasının erkekler üzerinde etkili olmayacağını düşünerek vazgeçtim. Çünkü, toplumun beklentisi kızlar basketbolda voleybolda olabilir yönünde. Bu nedenle bunların dışında bir şey yapmalıyım diye düşündüm.” 2014 yılında kız futbol takımı kuran Özmen, bu süreçte yaşadıklarını “ilk başta çok zorlandım” şeklinde ifade etti.     

“ÇOCUKLAR ÇOK İSTEKLİYDİ AİLELER İZİN VERMEDİ”

Özmen, takımı kurmaya karar verdiği yaz için o yaz hiçbir yere gitmeden 3 ay gibi zaman içerisinde kız futbol takımının temelini atması ve takımı kurması gerektiğine odaklanarak çalışmalara başladığını anlattı.

“70 kadar kız öğrenci listesinden sadece 11 öğrencinin ailesini ikna edebildim çocuklar çok istekliydi aileler izin vermedi. Ailelerin kaygıları; “baba ne der, komşulara ne diyeceğiz, insanların diline düşeceğiz” gibi kaygılardı. Bazı aileler beni Milli Eğitim Bakanlığı’na şikayet etti. İstanbul gibi büyük şehirlerde, kız çocuklarının futbol oynaması veya takıma girmesi daha kolay olabiliyor. Ancak, kız çocuklarının şort giymelerinin ve daha birçok şeyin kabul edilmediği bölgeler var, bu bölgelerde futbol oynamalarının da kabul edilmesi çok zor.” 

“Kız futbol takımı kurma aşamasında ailelerle sürekli iletişim halinde kalarak ikna etmeye çalıştım. Hedeflediğim sayının çok daha azıyla, 15 öğrenciyle başlangıç yapabildim asıl yetenekli olduğunu düşündüğüm  öğrencilerin ailelerini ikna edemedim” şeklinde sürecin başlangıcını aktardı.  

Takımın kurulma aşamasında, hedeflerinin yarışmaya girmekten ziyade alt yapı oluşturmak olduğunu, buna yönelik çalıştıklarını anlatan Özmen; “bu amaçla haftanın dört beş günü öğrencileri çalıştırıyordum, hedefim kuracağım takımın ses getirmesiydi” dedi. 

AİLELERDEN GİZLİ ANTRENMANA GELİYORLARDI

Ailelerin futbol oynamasına ve takıma katılmalarına izin vermediği çocukların ilgisinin hep futbolda olduğunu söyleyen Özmen öğrencilerin çabalarını aktardı. 

“Antrenmanlarda, öğrencilerin sayısı, 15’ten 30’a çıkıyordu, çocukların büyük kısmı aileden, babalarından ve abilerden gizli geliyorlardı, öğrencileri hazırlıyordum, yetiştirilecek seviyeye geliyorlardı maçlara katılacaklar yine ailelerden izin alamıyorduk”

“Sosyoekonomik açıdan düşük bir bölgede olduğumuz için, bu süreçte okuldan destek alma şansımız da olmadı, çevreden ve dostlardan destek alarak çalışmalara başladık.” 

“BAŞARI YAKALADIKTAN SONRA AİLELERİN TEPKİLERİ KIRILDI”

Özmen’in, Mor Menekşeler Kız Futbol Takımı’nda oynamaları için kız öğrencilerin ailelerini ikna etmeye çalıştığı dönemler artık yavaş yavaş geride kalmaya başladı. 2014 sonbaharında resmi olarak maçlara katılmaya başladıklarını anlatan Özmen, ailelerin tepkilerinin kırılmaya başladığını aktardı:

 “Şampiyon olan takımı 11-0 yenince, Mor Menekşeler’in kupa kazanmasının törenle kutlanmasını istedim, bu törene velilerinde davet edilmesini sağladık, basının gelmesi ve coşkuyla kutlama yapılmasının da etkisiyle ailelerin gururlanmaya ve olumsuz tepkileri azalmaya başladı.”  

Mor Menekşeler Kız Futbol Takımı’nın ilk başarısının ardından başarıları hız kesmeden devam etti. 

Özmen, “2014 yılından beri bölge içerisinde 10 yıldır Mor Menekşeler hiç mağlup olmadı” dedi. 2018 yılında Türkiye ikinciliği, geçen sene Türkiye üçüncüsü olduklarını aktardı. Özmen, “öğrencilerin başarıları sadece futbolda değil, krikette de öğrenci yetiştiriyoruz atletizmde de öğrencilerimiz var atletizmde Balkan Şampiyonu ve Avrupa ikincisi olan Edibe Yağız alt yapımızda oynayan öğrencilerimizden” şeklinde açıkladı.

İLERLEYEN SÜREÇTE DESTEKLER GELMEYE BAŞLADI

Başlangıçta yeterli desteği alamadan kendi imkanlarıyla kurdukları Mor Menekşeler Kız Futbol Takımı’nın ses getirmesiyle birlikte, çeşitli destekler almaya başladığını aktardı:

 “Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği  spora gelen çocuklara burs ve bilgisayar desteği sundu, çeşitli iş insanları da desteklerde bulundu” 

“AİLELER ARTIK BİZ NE YAPABİLİRİZ DİYOR” 

Takımı kurma aşamasında çok zorlandığını, 11 öğrencinin ailesini ikna edebildiğini aktaran Özmen şu anki süreci aktardı:

 “Şu an 225 öğrenci mevcut, artık aileler kendileri çocuklarını getirip ‘biz ne yapabiliriz’ diye soruyor.”  

Mor Menekşeler Kız Futbol Takımı: Küçükler, Minikler, Yıldızlar ve Ana Lig olarak 4 ayrı gruptan oluşuyor. Özmen takımlarının başarılarını şu şekilde aktardı: “Van’da bu potansiyele sahip tek okul bizim okul, 4 kulvarda da Van’da şampiyonuz”

TUTKUSUNU BAŞARIYA TAŞIDI

Şu an Antalyaspor A takımında forvet oyuncusu olan Hanife Kuvanç, Mor Menekşeler Kız Futbol Takımı’nın oyuncularından. Yaklaşık 1 yıl öncesine kadar Van’da yaşayan Kuvanç, kendi okulundan Mustafa Cengiz Ortaokulu’na Mor Menekşeler Kız Futbol Takım’ının antrenmanlarına gidebilmek için her gün kilometrelerce yürüdüğünü aktarıyor:

“Benim okuduğum okulda futbol imkanı yoktu, bende futbol kulübünde oynamak istiyordum. Ali İhsan hoca benim takımımı gördü, tanıştık. Her gün üç kilometre yolu Mor Menekşelerin antrenmanlarına katılabilmek için yürüyordum, daha sık gidebilmek için okulumu değiştirdim.”

Antalyaspor’a geçiş sürecini aktaran Kuvanç, Van takımlarında oynarken beğenilerek istendiğini söyledi. Önce yıldız takımda, kısa bir süre sonra A takımında oynamaya başladığını açıkladı. Kuvanç, ailesinin ilk başta tek başına gitmesinin zor olacağını düşündüğünü, ancak daha sonra onayladıklarını söyledi.

“ALİ İHSAN HOCA SAYESİNDE ŞU AN BURADA OYNUYORUM”

Kuvanç, futbolcu için antrenman oldukça önemli diye açıklarken, Mor Menekşeler’de oynadığı zaman içerisinde gelişimini tamamladığını belirtti. Yoğun kar yağışında dahi antrenmanlara devam ettiklerini söyledi. Mor Menekşeler’de oynayan öğrencilere tavsiyelerini şu şekilde aktardı:

“Başlarında iyi bir hoca Ali İhsan hoca var, her gün antrenman yaptırıyor. Bence kızlarda kendilerini verip ellerinden geleni yaparsa çok iyi yerlere gelirler. Hepsi çok yetenekli zaten. 

Bende Ali İhsan hoca sayesinde şu an burada oynuyorum. Gelişimimin çoğunu orda sağladım” dedi.

Kuvanç, daha iyi gelişim gösterebilmesi için Antalyaspor’da antrenmanların artması gerektiğini ve kendi yaşına uygunda yapılması gerektiğini şu şekilde aktardı: 

“BÖYLE GELİŞİM GÖSTEREMİYORUM”

“Takımdakilerin yaşları bana göre büyük, antrenmanlara genelde ablalara göre oluyor, idmanlar yapılıyor. Benim yaşıma göre de idmanlar yapılsa üstümde durulsa, ben durulması gerektiğini düşünüyorum. Bazen hiç antrenman olmuyor, ter idmanı oluyor. Böyle gelişim gösteremiyorum” dedi.

Kuvanç, futbola tutkusunun kendini bildiği yaşlardan itibaren olduğunu, küçük yaşlardan beri futbol oynadığını, babasının da etkisi olduğunu söyledi. Babasının erkek çocuğu olmasını ve onun futbol oynaması istediğini, erkek çocuğu olmayınca Hanife’nin futbola yönelmesini istediğini aktardı. Gelecekte iyi bir futbolcu olmak istediğini aktaran Kuvanç “olamazsam beden öğretmeni olmayı düşünüyorum” dedi

“FUTBOL BENİM AİLEM” 

Canan Işık, Mor Menekşeler Futbol Takımı’nda yer alan öğrencilerden. Aynı zamanda hem futbol hem kriket takımının kaptanlığını yapıyor. 15 yaşında olan Işık, 4 senedir Mor Menekşeler’de futbol oynuyor.

Işık, futbolla ilk okulda tanıştığını, erkek öğrencilerle futbol oynayıp gol attıktan sonra hocalarının kendisine ‘senden futbolcu olur’ dediklerini söyledi.

Işık, futbol benim ailem diyerek futbola olan sevgisini şu şekilde ifade etti:

“Futbol benim ailem. Hayatımda en iyi yer futbol, beni çok heyecanlandırıyor. Tüm arkadaşlarımla sahaya ilk adımımız da o heyecanı ilk günkü gibi yaşıyoruz.” 

Futbol oynamasına ailesinin hep karşı olduğunu, ailesinden destek görmediğini, hocasının kendisine inandığını ve kendine olan güveni sayesinde futbol oynamaya devam ettiğinden bahsetti.

“Sadece hocalarımdan destek gördüm, sen yaparsın, sen çok iyisin, iyi yerlere gelirsin. En çok hocalarımdan ve takım arkadaşlarımdan destek aldım. Mesela ailemden almıyordum. Kendime güvenmezsem buraya kadar gelemezdim.”

“KIZLAR FUTBOL OYNAMAZ DİYORLAR”

“Erkekler olsun, ailem olsun, ‘kızlar futbol oynayamaz’ diyorlar. Ali İhsan hoca sayesinde futbol oynuyorum. Gelip ailemle konuştu, “senin kızın çok yetenekli daha iyi yerlere gelecek” dedi yine de izin vermediler. Ben inatla oynamaya devam ettim, kendim başladım. Niye yapmayayım herkes yapıyor ben niye yapmayayım dedim. “

“Okuldaki erkek öğrenciler de  yapamazsınız diyor, hazırlık maçları yaptığımızda yüzleri düşüyor. Kızlar yenmiş oluyor. Başlangıçta kabullenmiyorlar, sahada iyi olduğumuzu kabul edip kazandığımızda tebrik ediyorlar.” 

ANTALYASPOR İSTEDİ

Işık, Antalyaspor tarafından istendiğini ve gitmek istediğini anlattı: 

“Antalyaspor beni görmüş hocamızla görüşerek çok iyi kaleci diyerek istemiş. Daha iyi yerlere gelmek için çalışacağım. Herkes yapıyor başarıyor, ben niye yapamayayım.  Çok çalışıp çok daha iyi yerlere gelmek istiyorum mesele Beşiktaş’ın altyapısında oynamak isterim.”

Işık, Antalyaspor’a gitmek istediğini ve ailesiyle konuştuğunu aktararak şunları söyledi:

“Ben ailemle konuştum, izin veriyorlar da bir yandan izin vermiyorlar, ‘tek kızsın başına bir şey gelir,’ diyorlar.  Herkesin kızı gidiyor, tek ben gitmiyorum ya herkes gidiyor. Bazı kızlar var kendileri gidiyor, çalışıyor, çabalıyor aileleri izin veriyor ben gideceğim, yapacağım ve başarımı göstereceğim aileme.”

Işık, futbol oynayan öğrencilere futbolu asla bırakmasınlar diye tavsiye de bulunarak şu şekilde aktardı:

“Küçüklere tavsiyem asla futbolu bırakmasın, ailesi yanında olmasa da kendine inansın çalışsın.” 

Işık, örnek aldığı kişiler arasında kendisiyle aynı okuldan mezun olan Mor Menekşeler Atletizm dalında Avrupa 2.’ liği ve Balkan dalında şampiyon olan Edibe Yağız için “ben onu örnek alıyorum, çalıştı başardı” dedi

“FUTBOL BANA KADINLARIN GÜCÜNÜ GÖSTERİYOR”

Senem Çetin, 14 yaşında 4 yıldır Mor Menekşeler Kız Futbol Takımı’nda oynuyor.

Ablasını örnek alarak futbola başladığını söyleyen Çetin, futbol bana kadınların gücünü erkeklerden farkımız olmadığını gösteriyor diye aktarıyor. Başlangıçta futbol oynamaya başladığımızda ‘siz kızsınız, futbol erkek işi’ diyorlardı, şimdi sahada onları yeniyoruz ve bunu görüyorlar diye açıkladı.  Çetin, ablasının Van Büyükşehirde futbol oynadığını ve ablasını örnek aldığını, ablasıyla aynı takımda oynamak istediğini aktardı. 

Ablasını da kendisini de ailesinin desteklediğini, hocasından da ailesinden de destek alarak futbol ve kriket oynadığından bahsetti. 

Mor Menekşeler Kız Futbol Takımının Başarıları

5 kez Bölge Şampiyonu
4 kez Türkiye Şampiyonasına katılmaya hak kazandı
2018 Türkiye 2.’ncisi
2023 Türkiye 3.’ üncüsü
Analig 2023 Türkiye 6.‘ncısı/ Futbol

Kriket Başarıları

Kriket Bölge 1.’ncisi – Yıldız Kızlar
Kriket Bölge 1.’ncisi – Küçük Kızlar
Kriket Türkiye 2.’ncisi – Yıldız Kızlar
Kriket Turkiye 3.’üncüsü – Yıldız Kızlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer Haberlere Göz Atın

15 Maçtır Gol Yemeyen ALG Spor’dan Rekor

ALG Spor bu sezon çıktığı 15 maçın hiçbirinde gol yemedi ve bir…

Lale Orta MHK’nın ilk Kadın Başkanı Oldu

Türkiye’nin ilk kadın hakemi Lale Orta, MHK Başkanlığı görevine geldi ve bu…

Turkcell Kadın Futbol Ligi İlk Yarı Finalistleri ALG Spor ile Beşiktaş Oldu

Antalya’nın Manavgat ilçesinde devam eden Turkcell Kadın Futbol Ligi’nde ilk yarı finalistler…

2023 KADINLAR DÜNYA KUPASI

2023 Kadınlar Dünya Kupası’nın başlangıcına artık çok yaklaştık. Tarihinde ilk kez iki…