2023 Kadınlar Dünya Kupası’nın başlangıcına artık çok yaklaştık. Tarihinde ilk kez iki farklı ülkenin ev sahipliğiyle düzenlenecek olan turnuva, 20 Temmuz’da Yeni Zelanda’nın Norveç’i, Avustralya’nın da İrlanda Cumhuriyeti’ni konuk edeceği maçlarla başlıyor. 

Sidney Olimpiyat Oyunları’ndan bu yana Avustralya’da düzenlenecek olan en büyük spor buluşmasında yeni bir döneme giriliyor. Düzenlenen her turnuvanın ardından hem ulusal hem de küresel açıdan görünürlük kazanan kadın futbolu, 32 takımlık yeni formatıyla daha büyük kitlelere hitap etmek istiyor. Elde edilen başarının doğal sonucu görünürlük olurken çok takımlı turnuvalarda yer bulabilmek bile önümüzdeki zaman diliminde birçok pozitif sonuca yol açabilir. Dokuzuncu Dünya Kupası buluşmasında da henüz sonuçlanmamış rekabetler, intikam ateşiyle yanıp tutuşan taraflar ve son danslarına çıkanlar yeni hikayelerle birlikte tarih yazmaya hazır.

TURNUVA ÖNCESİ

Turnuva, sportif rekabetin yansıra birçok güncel toplumsal tartışmaya da konu oldu. Aktif spor alanları içinde özellikle farklı kimlikler ve cinsel yönelim konusunda en kapsayıcı ve birleştirici oluşumlardan biri olan kadın futbolu, FIFA’nın aldığı son kararlarla birlikte yeni tartışmaları da beraberinde getirdi. Suudi Arabistan’ın devlet turizmini yürüten “Visit Saudi” kampanyasının, 2023 Kadınlar Dünya Kupası’nın ana sponsorlarından biri olacağı dedikoduları çıktığı andan itibaren saha içi ve saha dışından birçok eleştiri gelmişti. Ülkenin insan hakları savunucuları ve feminist aktivistlerinin maruz kaldığı baskılı rejimde, olası bir sponsorluk durumu da ironik olabilirdi. Şu sıralar bolca maruz kaldığımız, ülkelerin lekelenen itibarının üstünü sporsal faaliyetlerle örtmesi anlamına gelen “sportwashing” kavramına oldukça hakim olan yıldız oyuncular, duruma karşı ses çıkarırken bu haberler yeni problemlerin de habercisi oldu. 

Son olarak, maçlarda LGBTİQ+ bireylerini temsilen takılan “OneLove” kol bantlarını yasakladığını duyuran FIFA, yerine yüzeysel alternatifler sundu. Karşılaştıkları tüm ayrımcı söylemlere unutulmayacak cevaplar vermesiyle tanıdığımız ikonik isimlerin bu eylemlere karşı nasıl harekete geçeceğini henüz bilmiyoruz.

FAVORİLER

Amerika Birleşik Devletleri

ABD, Dünya Kupası’nda verilen sekiz yıldızın dördüne sahip. Yani 2023 Dünya Kupası’na turnuva tarihinin bizzat yarısı olan bir takım sıfatıyla geliyorlar. En büyük favori oldukları yetmiyormuş gibi bir de bu konumu arka arkaya üçüncü şampiyonluklarını arayarak pekiştiriyorlar.

Takım, 2019’daki meşhur kadronun birçok isminden yoksun halde bu turnuvayı bir veda ve devir teslim senesi olarak ele alacak. Alex Morgan, Kelley O’Hara ve sezon sonunda emekli olacağını açıklayan Megan Rapinoe gibi bazı isimler takımın saha dışı ve saha içi liderleri olarak sorumlular. Becky Sauerbrunn’ın sakatlığı nedeniyle turnuvayı kaçıracağını duyurmasının ardından takımın yeni kaptanı Lyon’lu orta jenerasyon Lindsey Horan olarak açıklandı. Deneyimli orta saha, hem saha içinde hem de saha dışında anahtar oyunculardan biri olarak turnuvaya üzerinde büyük bir sorumlulukla geldi.

Mallory Swanson’ın İrlanda’ya karşı oynadığı hazırlık karşılaşmasında sakatlanmasının ardından gözler forvette Alex Morgan’a eşlik etmesi beklenen gençlere döndü. Ulusal lige hakim olmayan futbolseverlerse ABD’nin bu genç yıldızlarıyla şaşkınlığa uğrayabilir. Takımın yeni yıldızları Sophia Smith, Alyssa Thompson ve Trinity Rodman göz önünde tutulması gereken kilit oyuncular. Savunma kısmındaysa kaptanın da yokluğuyla kadro derinliği azalan takımda genç isimler Naomi Girma ve Alana Cook’a bel bağlanabilir. 

Koç Vlatko Andonovski’nin elit ve potansiyelli isimlerle dolup taşan takımı, gruplarda mütevazı ama özgüvenli Vietnam, sürprizlere açık Portekiz ve son finalist Hollanda’ya karşı oynayacak.

İngiltere

2019’da yarı final görüp ikonik ABD maçıyla turnuvaya veda eden İngiltere, o günden bu yana gelişmeyi sürdürdü. Tarihin en başarılı teknik direktörlerinden Sarina Wiegman ile anlaşan takım uzun süre yenilgi görmeden yoluna devam etti. Geçtiğimiz sene Avrupa Şampiyonası’nı unutulmaz bir performansla tamamlayarak Avrupa’nın en iyisi oldu. Sonuç olarak da en büyük kupa için yapılan planlar ve yatırımlar karşılığını 2023 Dünya Kupası’nın doğal favorilerinden biri olmalarıyla almış oldu. 

Lionesses, Avrupa Şampiyonası’nın ardından pürüzsüz bir sene geçirmedi. İngiltere de çoğu ülke gibi oyuncuların çapraz bağ sakatlıklarından muzdarip. Kaptan ve savunmanın lideri Leah Williamson, geçen yazın gol kralı Beth Mead ve hücumcu orta saha Fran Kirby turnuvayı sakatlıkları sebebiyle kaçırıyor. Takımın hücumcu sayısı ve seviyesi oldukça yüksekken Beth Mead ve Fran Kirby’nin yokluğu bir yere kadar kabul edilebilir düzeyde. Ancak Leah Williamson’ın eksikliğiyle saha dışında takımın, saha içinde de savunmanın ve oyun kurulumunun liderinden yoksun kalması İngiltere için büyük problem oluşturabilir. Williamson’ın savunmadaki partneri Millie Bright’ın da minör bir sakatlıkla yeşil sahadan bir süre ayrı kalması takımın işine gelmeyecektir. 

İngilizler kalede son yılların en formda file bekçisi Mary Earps ile gelirlerken stoper ikilisi olarak ilk tercihler formda bir Millie Bright ve Chelsea’den takım arkadaşı Jess Carter olabilir. Beklerdeyse takımın en deneyimli ve tehlikeli oyuncularından Lucy Bronze ve Manchester City’nin stoperi Alex Greenwood top koşturabilir.

Deneyimli teknik patron, orta saha rotasyonunu uzun zamandır değiştirmiyor. Yıldız oyuncuları Keira Walsh, Georgia Stanway ve Ella Toone’dan oluşan orta saha üçlüsünün alternatifleri de bir o kadar kaliteli oyuncular. Kanatlarda birbirinin meziyetlerini tamamlayan dört yetenekle gelen İngiltere, santrforda da ulusal ligin en golcü oyuncularıyla turnuvaya geliyor. Sene boyunca ilk tercihini içlerinde en az gol sayısına sahip Alessia Russo ile yapan Wiegman, son hazırlık maçlarına İngiltere liginin en golcüsü Rachel Daly ile çıktı. Russo’nun meziyetleri arasında takım arkadaşlarına alan açması gibi seçenekler de göz önünde bulundurulursa, Wiegman’ın işi hem zor hem de çok kolay olacakmış gibi duruyor.

Lionesses, büyük hedefe ulaşmak için gruplarda dünyanın en büyük yıldızlarından Pernille Harder’lı Danimarka, soru işaretleriyle dolu Çin ve turnuvaya katılmak için yoğun çaba sarf eden Haiti ile karşılaşacak.

Almanya

2000’lere Dünya Kupası’nda iki şampiyonlukla giren Almanya, bu senenin de doğal favorilerinden. Geçtiğimiz yazın Avrupa Şampiyonası finalistinin kendini yine büyük turnuva finallerinde görmekten çekinmesi için herhangi bir sebep yok. 

Kupa’da yaş dengesinin en iyi harmanlandığı takımlardan biri olan Almanya, orta sahasının gücüyle tanınıyor. Ülkenin en büyük genç yeteneği Lena Oberdorf, yaşına rağmen kaybetmeyi de kazanmayı da son yıllarda en yakından deneyimledi. Söz konusu yetenekle erkenden edinilmiş bu tecrübe, Almanya için büyük hedefin kilidini açabilir. 

Forvet hattında ulusal ligin iki büyük devinin golcüleri Alex Popp ve Lea Schuller var. Meziyetlerinin çeşitliliğiyle birbirini tamamlayan ikili, Almanya’nın skor aradığı dakikalarda en güvendiği isimler olacak. 

İki kez Dünya Kupası şampiyonu Almanya, gruplardan çıkabilmek için Copa America finalisti Kolombiya, yatırım ve desteğin kaliteye çok çabuk ulaşabileceğinin kanıtı Fas ve deneyimli teknik patron Collin Bell’in takımı Güney Kore ile karşılaşacak.

Fransa

Drama ve kaos dolu geçen bir yılın ardından Fransa, yeni hocası, taze kanları ve hala istekli veteranlarıyla turnuvanın favoriler listesi içinde kendine yer buluyor. Takımın kıdemli isimleri sene başında, koç Corinne Diacre’nin yönetimi altındaki toksik ortamda daha fazla bulunmak istemediklerini açıklayarak “ya o ya biz” restini çekmişti. İsteklerine karşılık bulan oyuncular, Mart ayında Diacre’nin görevden alınmasının ardından yeni hocalarına kavuştu. 2022 Katar Dünya Kupası’nda Suudi Arabistan’ın teknik patronluğunu yapan Herve Renard’ı görev başına getiren Fransa, bir ilke de imza atmış oldu. Fransız isim sekiz ay içinde iki Dünya Kupası’nda görev alan ilk teknik direktör oldu. 

Takıma gelmesiyle minör değişiklikler yapan Renard’ın oyuncularla iletişiminin pozitif olduğu söylentiler arasında. Kısa süredir beraber olan ekipte gözle görülür en büyük farksa saha içindeki oyun hızı ve oyunculardaki bitmek tükenmek bilmeyen baskı isteği. Bu oyun tarzının tüm maça sirayet etmesi durumunda başarı kaçınılmaz olabilir. Takımın merkezdeki hızlı isimleri Sandie Toletti ve Kenza Dali’nin ise bu alanda kilit oyuncular olarak ön plana çıkması en büyük beklenti.

Forvet hattında yıldız oyuncuları Delphine Cascarino ve Marie-Antoinette Katato’dan çapraz bağı sakatlıkları nedeniyle yoksun kalan takımda gözler Kadidiatou Diani’de olacak.

Kalitesinden hiçbir şekilde ödün vermeyen kaptan Wendie Renard’ın önderliğinde şampiyonluk kovalayacak takımı grup aşamasında kolay bir yol beklemiyor. Son Copa America şampiyonu Brezilya, karşılaştığı tüm sorunlara rağmen kalitelerinden ödün vermeyen Jamaika ve ilk büyük turnuva deneyimlerini yaşayacak olan Panama ile karşılaşacaklar.

İspanya

Geçtiğimiz seneyi saha dışında yaşadığı büyük problemlerle geçiren takımlardan bir diğeri de her şeye rağmen hala favori olan İspanya. Avrupa Şampiyonası’nın ardından tansiyonun yükseldiği takımda 15 oyuncu teknik patron Jorge Vilda ve federasyona yönelik açık bir protesto mektubu yayınlamış ve milli takımda yer almayacaklarını açıklamıştı. Mektupta isteklerinin ve endişelerinin görmezden gelindiğini, mental olarak çok zorlandıklarını, sağlıklı idmanlar yapmadıklarını, herhangi bir olası başarısızlıkta ciddiyetsizlikle suçlandıklarını, bir güven ortamının oluşmadığını ve yalnız bırakıldıklarını bildirmişlerdi. Kaptan Alexia Putellas da bu gruba desteğini açıklamıştı. Jorge Vilda’nın babası Angel Vilda’nın kararları aldığı federasyondan verilen cevapsa sert ve neredeyse tehditvari oldu. Aşırılık ve isyancılıkla suçlanan 15 oyuncu, belirsizliklerle dolu birkaç ay geçirdi ve milli takımdan uzak kaldı. 

Turnuvaya haftalar kala neredeyse hiçbir şeyin değişmediği ortamda 15 oyuncudan 12’si bazı isteklerinin yerine getirilmesi durumunda takıma geri dönebileceğini kapalı kapılar ardında federasyona sundu. 

Tüm bu olayların ardından İspanya’da tansiyon biraz durulmuş gibi görünüyor. Barcelona’nın yıldızları Mapi Leon, Patri Guijarro ve Claudia Pina sözlerinden geri dönmeyip hala federasyonun karşısında duruyor. Geri dönmeyi kabul eden oyuncularsa kariyerlerinin en parlak döneminde Dünya Kupası’nı kaçırmak istememelerinin haklılığı nedeniyle eleştirilmiyor. Dışarıdan hiçbir şey olmamış gibi görünen takım kampında göze çarpan minik gergin anlar hâlâ mevcut. Ancak İspanya, tüm bu olumsuzluklara rağmen, oyuncuların yetenek düzeyi ve oyun aklıyla final görebilecek bir takım olarak turnuvaya geliyor.

İki kez Ballon d’Or kazananı Alexia Putellas’ın liderliğiyle oynayacak takımda kalite, sahanın her köşesinde hissedilecek. Topu ayağında tutmayı seven takım Aitana Bonmati, Mariona Caldantey, Athena del Castillo ve Esther Gonzalez gibi yıldızlarla gol arayacak. Grup aşamasındaysa yeni bir çıkış arayan eski şampiyon Japonya, Kosta Rika ve sürprizlere açık Zambiya ile oynayacaklar.

Avustralya

Avustralya, ev sahibi olmaları ve ellerindeki dünya starının varlığıyla kendilerini favoriler arasında bulan ülkelerden bir diğeri. Tony Gustavsson yönetiminde planlı bir şekilde zamanla devleşen takım, yıldız oyuncularıyla büyük final için mücadele verecek.

Son yılların gözde forveti Sam Kerr, Matildaların Dünya Kupası serüveninde en büyük şansı. Yıldız forvet sahanın her köşesinden çeşitli pozisyonlarla gol atabilirken, gününde olduğunda rakiplerinin korkulu rüyası olabiliyor. Ancak 90 dakika içinde elde ettiği şansları her harcadığında çanlar Matildalar aleyhine çalabilir. Zira Sam Kerr, kabaca futbol tabiriyle “tıkanabilen” bir oyuncu olarak da nam salmış bir yıldız. Bu durumda Steph Catley’nin adrese teslim ortalarıyla Caitlin Foord ve Hayley Raso’nun yaratıcılığına da başvurulabilir.

Büyük beklentiyle gelen ev sahibi, zorlu grupta Olimpiyat şampiyonu Kanada, turnuvanın gediklisi Nijerya ve ilk kez Kupa’ya katılan kuvvetli takım İrlanda Cumhuriyeti’yle karşılaşacak.

Brezilya

Son Copa America şampiyonu Brezilya, 2023 Dünya Kupası’na büyük beklentilerle geliyor. Gençler ve veteranların çok uyumlu birleşimiyle oluşturulan kadronun başındaysa kadın futbolunun ayaklı tarihi Pia Sundhage var.

Uçta Kansas’ın golcüsü Debinha ve Barcelona’nın genç yeteneği Geyse ile birlikte gol arayacak olan takımda kaptanlık bandını güvenirliliğiyle nam salmış stoper Rafaelle takacak. Futbolun efsane ismi Marta altıncı Dünya Kupası’na katılırken oyuncular da idolleriyle birlikte turnuva oynamanın tadını çıkaracak. 

İsveç

Dünya sıralamasında üst seviyelere alışık olan İsveç, sağlam bir turnuva takımı olarak yine favoriler arasında yer alıyor. İngiltere ve İspanya liglerinden yıldızlar barındıran kadrosunda ulusal ligden de tanınmayı bekleyen yıldız adayları turnuvayı iyi değerlendirmek isteyebilir. Barcelona’nın hücumcu beki Fridolina Rolfo ve Arsenal’ın golcüsü Stina Blackstenius ile gol arayacak takımda kaptan Bayern Munich’in yeni transferi Magdalena Eriksson olacak.

Hızlı ve yüksek tempolu oynadığı dakikalarda gerçek potansiyelini gösteren takımın çok da zorlu olmayan grupta rakibinin de kendisi olacağı söylenebilir. Gruptaki en zorlu testleri geçtiğimiz yaz olumsuz bir turnuva geçiren İtalya olurken, diğer rakipleri kontra atak takımı Güney Afrika ve dördüncü Dünya Kupası’nda hala ilk puanını arayan Arjantin olacak.

Norveç

Yıldızlarla dolu kadrosuyla beklentilerin zirvede olduğu bir diğer favori takım Norveç. Geçtiğimiz yazı İngiltere’den 8 yiyerek kabus gibi bir performansla kapatan İskandinav ekibinde, en önemli hedef bu korkunç anıyı telafi etmek ve takım oyunu sergilemek olacak.

Savunmanın göbeğinde takımın deneyimli stoperi Maren Mjelde yer alacak. Orta saha ikilisinde Barcelona’nın 6 numarası Ingrid Engen ve Arsenal’da muhteşem bir sezon geçiren Frida Maanum’un uyum sağlaması beklenirken Maanum’un ceza sahası dışından şutlarıyla avantaj sağlaması umut edilecek. Son yılların usta ayağı Graham Hansen ve futbolun ikonik yıldızı Ada Hegerberg ile gol arayacak takımda, Guro Reiten’in adrese teslim ortaları da etkili olabilir.

Açılış maçını ev sahibi Yeni Zelanda’yla oynayacak olan takımın, Filipinler ve İsviçre’nin olduğu gruptan lider çıkacağı tahmin ediliyor.

Kanada

Son Olimpiyat şampiyonu Kanada için beklentiler oldukça yüksek. Son dönemde kendi federasyonlarıyla problem yaşayan takımlardan da bir diğeri olarak dikkat çekiyorlar. 

Yıldız oyuncuları Janine Beckie eksikliğinde gelen takım, Adriana Leon ve turnuvanın en yaşlı oyuncusu Christine Sinclair ile gol arayacak. Orta sahada sakatlıktan güçlü dönen Quinn ve milli takımın köklü ama genç oyuncusu Jessie Fleming sorumluluk alan isimler olacak. 

Zorlu grupta İrlanda ve Nijerya maçlarında kaza yaşamak istemeyen Olimpiyat şampiyonu, Avustralya karşılaşmasından da mutlu ayrılmak istiyor.

2023 Kadınlar Dünya Kupası yeni ikonik anlar, seyir zevkini doruğa çıkaran rekabetler ve vadettiği mükemmel futbolla yeni edisyon için hazır. İlk düdük 20 Temmuz’da çalacak. Alarmlar şimdiden kurulsa iyi olur. Zira renkli saçlı herhangi bir futbolcunun yeni bir tarih yazması için beklemek gibi bir niyeti olmayabilir…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer Haberlere Göz Atın

Arkadaşını Al Gel: Skoruna Değil Sporuna

Arkadaşınıalgel, hiç futbol deneyimi olmayan kadınlarla halı saha maçı yapmayı hedefleyen keyifli bir…

2023-2024 Şampiyonalar Ligi’nde Bizi Neler Bekliyor?

11-18 Ekim 2023 tarihinde oynanılan karşılaşmalarla birlikte grup aşamalarına kalan takımlar belli…

Galatasaray Futbol Takımını Sporseverlerle Buluştu

Galatasaray, futbol takımını Galatasaray Lisesi’nde düzenlediği lansman ile tanıttı. Fenerbahçe Spor Kulübünün…

A Milli Kadın Futbol Takımı Kaptanı Didem Karagenç: ‘Kız Takımı Yoktu Ben de Erkek Takımında Oynadım’

A Milli Kadın Futbol Takımı Kaptanı ve Beşiktaş’ın önemli oyuncularında birisi olan…