2020 yılı hayatın tüm alanlarındaki gibi sporda da oldukça ilginç bir yıl oldu. Dünya sporunda trajik başlayan yıl sonrasında covid-19 pandemi etkisiyle geçti. İşte 2020 yılında dünyada spor alanında yaşananlar.

Senenin ilk büyük organizasyonu Avustralya Açık, Avustralya’da çıkan ve 240 gün süren yangının gölgesinde başladı. Yangın o kadar büyüktü ki turnuvada mücadele veren sporcular dahi dumandan etkilendi. Tüm bunlar yaşanırken Sofia Kenin final maçında Garbine Muguruza’yı yenerek kariyerindeki ilk Grand Slam şampiyonluğuna ulaştı.

Avustralya Açık aynı zamanda Caroline Wozniacki’nin de veda turnuvası oldu. 3. turda Ons Jabeur’a kaybaden 2018 Avustralya Açık şampiyonu, 29 yaşında profesyonel tenis kariyerine nokta koydu.

2020’nin başları çok trajik bir olaya sahne oldu. Basketbol antrenmanına gittiği sırada içinde bulunduğu helikopterin kaza yapması sonucunda Gigi Braynt, babası Kobe Braynt ile birlikte yaşamını yitirdi.

Şubat ayında 2020 Concacaf Kadınlar Olimpiyat Elemeleri Şampiyonası düzenlendi. Kuzey, Orta Amerika ve Karayipler bölgesinden ülkelerin mücadele verdiği turnuvada finalde Kanada’yı yenen ABD şampiyonluğa ulaştı. Turnuva sonunda ABD’li oyuncu Christen Press Altın Top, Kanadalı kaleci Stephanie Labbe ise Altın Eldiven ödülünü kazandı.

Şubat ayında bir tenisçiye daha veda ettik. 5 kez Grand Slam şampiyonu Maria Sharapova 32 yaşında profesyonel tenis kariyerine nokta koyduğunu duyurdu.

Mart ayına gelindiğinde covid-19 salgını çok daha büyük boyutlara ulaşmaya başladı. Olimpiyat Oyunları’nın gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceği büyük bir soru işaretiyken 12 Mart’ta Olimpiyat Oyunları’nın simgesi meşale tutuşturma seromonisi düzenlendi. Daha sonrasında ise bir bir karşılaşmaların ertelendiği haberleri gelmeye başladı.

Roland Garros, gibi tüm tenis organizasyonları, Dünya Salon ve Avrupa Atletizm Şampiyonları, Artistik ve Ritmik Cimnastik Avrupa Şampiyonları gibi büyük organizasyonların yanı sıra 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları da 2021 yılına ertelendiği açıklandı. Wimbledon tenis turnuvasının ise 2020 yılında yapılmayacağı duyuruldu.

Yaz aylarına gelindiğinde bazı spor organizasyonları tekrar düzenlenmeye başlandı. Bunlardan bir tanesi de Amerikan Beyzbol Ligi (MLB)’ydi. San Francisco Giants Beyzbol takımının asistan koçu olan Alyssa Nakken, bir maçta ilk kale koçu olarak maça çıktı ve Amerika Beyzbol Ligi (MLB) tarihinin ilk kadın koçu oldu.

Ağustos ayında ise UEFA Kadınlar Şampiyonlar Ligi finali gerçekleşti. Final maçında Wolfsburg’u 3-1 yenen Lyon, kupanın sahibi oldu.

Spor dünyasının bir diğer ayrılık haberi ise Formula 1’de geldi. Formula 1’in tek kadın patron Claire Williams, Williams Formula 1 Yarış Takımı’ndaki görevini bıraktığını duyurdu.

Teniste uzun sessizliği Amerika Açık bozdu. Eylül ayında düzenlenen turnuvada Naomi Osaka, kariyerinin üçüncü Grand Slam şampiyonluğunu elde etti. Amerika Açık’ın hemen ardından Roland Garros düzenlendi. 19 yaşındaki Swiatek ilk Grand Slam şampiyonluğunu Fransa’da elde etti.

Spor karşılaşmaların yoğunlaştığı Eylül ayında, UCI Dünya Yol Şampiyonası da gerçekleştirildi. Elit Kadınlar Zamana Karşı ve Yol Yarışı’nda zafere ulaşan isim Anna van der Breggen oldu.

2020 yılında tenise veda eden oyuncular arasına Julia Goerges de katıldı. 22 Ekim’de 31 yaşındaki Alman oyuncu emekliliğini açıkladı.

Futbolda güzel bir gelişme de yaşandı. Natalie Portman arkadaşları ile beraber kadın futbol takımı kuracağını duyurdu. 2022 yılında Amerikan Futbol Ligi’nde yer almaya başlayacak olan takımın isminin ‘Angel City FC’ olacağı belirtildi.

Futbolda bir başka tarihi an ise 2 Aralık günü yaşandı. UEFA Şampiyonlar Ligi’nde Juventus-Dinamo Kiev maçını Stephanie Frappart yönetti. Geçtiğimiz yıl UEFA Süper Kupa maçını yöneterek tarihe geçen Frappart bu kez de Şampiyonlar Ligi’nde görev alan ilk kadın hakem olarak adını tarihe yazdırdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer Haberlere Göz Atın

Liege-Bastogne-Liege’de Zafer Annemiek van Vleuten’in

Belçika’da düzenlenen Liege-Bastogne-Liege’de Movistar bisikletçisi Annemiek van Vleuten şampiyon oldu. Kadınlarda ilk…

Dayana Yastremska, Lyon’da Finalde!

Ukrayna’nın işgali sırasında iki gün sığınakta kaldıktan sonra ülkesinden ayrılan tenis oyuncusu…

2021 Avustralya Açık’ta İlk Yarı Finalistler: Osaka-Williams

2021 Avustralya Açık’ın ilk yarı finalistleri bugün oynanan çeyrek final karşılaşmaları sonucunda…

2020 Artistik Cimnastik Avrupa Şampiyonası Türkiye’de

Türkiye Cimnastik Federasyonu tarafından yapılan açıklamada 2020’de gerçekleştirilecek olan Artistik Cimnastik Avrupa…