Milli sporcu ve gazeteci Neyran Elden, Türkiye Bisiklet Federasyonu’nun 2024 yılı faaliyet programında yer alan International Expo Criterium Antalya yarışında bir kaza geçirdi. Türkiye Bisiklet Federasyonu yetkilileri, Elden’in kazasına ilgisiz kaldı. 

*Fotoğraf: Yarış güzergahından

2 yıldır bisiklet sürücüsü olan Neyran Elden, geçtiğimiz yıl Türkiye Bisiklet Federasyon yarışlarına katılmaya başladı ve daha sonrasında milli takıma seçildi. 

Bu yıl da yarışlara gitmeye devam eden Elden, 28 Ocak Pazar günü gerçekleşen International Expo Criterium Antalya yarışı sırasında, saatte 46 km hızla yarışın sonuna doğru yaklaşırken, önündeki erkek sporcuların birden kaza yapması sonucu, kendisi de sporculara takılarak bisikletle takla attı. 

Elden’in yüzüne dikiş atıldı, yüzü de yara içinde.

Ancak, yaptığı kazanın çok önemli olmadığını söyleyen Elden, Türkiye Bisiklet Federasyonuna sadece sormak istediği bir soru olduğunu söylüyor. 

“Kadınlara ne zaman sağlıklı, adil ve güvenli bir yarış ortamı sağlayacaksınız?”

28 Ocak Pazar günü gerçekleşen yarışta Elden, her zamanki gibi erkek sporcuların arkasında start aldıklarını söylüyor ve sonrasında yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

“Bu durumu her zaman dile getiriyoruz, kadın sporcuların kendi başlarına yarışmaları zaten çok nadir, her zaman erkek sporcuların arkasında yarışıyoruz. Karma yarışlar, kadınların kendi başlarına yarışmalarını da elinden alıyor ve kadın sporcuların performanslarını gözden geçirmesine engel oluyor. Bu yaştaki erkek sporcular bizden farklı bir sürücü oldukları için çok fazla kaza yaşanıyor. Arka arkaya gittiğimiz için de bütün grup aynı anda düşüyor. Erkek sporcuların arasında kolunu bacağını kıran kadın sporcuların haddi hesabı yok. Ayrı ayrı yarışacak zaman ve yerimiz olduğu halde neden ısrarla küçük erkeklerle aynı grupta yarışıyoruz sorumu ısrarla sormaya devam edeceğim.”

“Türlü bahanelerle yarışlar profesyonellikten uzaklaşıyor”

Tüm yarışlar öncesinde hakem heyetlerine, grupları ayırmalarını, bu şekilde tehlikeli olduğunu dile getiren Elden, bu zamana kadar uyarılarının dikkate alınmadığını belirtiyor: 

“Uluslararası yarışlarda kadın erkek ayrı yarışır, Türkiye’ye gelince türlü bahanelerle yarışlar profesyonellikten uzaklaşıyor ve karma yapılıyor. Benim itirazlarım sonucunda hakemler, ‘yolu daha fazla kapatamıyoruz, kadın yarışları çok uzun sürüyor, yollar çok kapalı kalıyor, bu yüzden valilik izin vermiyor’ diyor bize. Ya da hakem sayısının yetersizliğini öne sürüyorlar. Sonradan öğrendiğim bir şey de; bazı antrenörlerin bunu özellikle istediği. Erkek sporcuların yarış sırasında önden giderek rüzgarı kestiği, dolayısıyla bu durumun arkadaki kadın sporcuların daha hızlı gidebilmesini kolaylaştırdığını söylüyorlar, ama bu da bir yarış kriteri değil maalesef.”

“Artık ses çıkarmak istedim”

Elden, her yarışta birinin mutlaka düştüğünü, bu yarışta da kendisinin başına geldiğini, dolayısıyla artık ses çıkarmak istediğini söylüyor:

“Çok fazla bu kişi bu konuyu dile getirmiyor. Ben de bunun yanlış olduğunu, dünyanın hiçbir yerinde ulusal yarışların bu şekilde yapılmadığını söylüyorum. Bisiklet riskli bir spor, hepimiz risklerin farkındayız ancak erkeklerle beraber yapılan karma yarışlarda riskler 10’a katlanıyor. Bunu da federasyonun, heyet yetkililerinin ve antrenörlerin göz önünde bulundurması gerekiyor.”

Elden’e göre, karma yarışların yol açtığı kazaların herkes farkında ancak bu durumu kimse kendisi gibi dile getirmiyor: 

“Takımlarına karşı sorumlulukları var, dolayısıyla takımlarından ayrı bir şey de söyleyemiyorlar, hiçbir şeyi şikayet edemiyorlar, dile getirmeye korkuyorlar. Kendi aralarında dile getiriyor olsalar da yüksek sesle söylenmiyor yani. Çünkü yarışlara çağrılmamaktan, yarışlara alınmamaktan ve milli takıma çağrılmamaktan korkuyorlar. Daha önce erkekli yarışlarda, sakatlanan çok arkadaşımız oldu ancak kimse dile getirmiyor.” 

“Kadının yerini sporda da bulabilmesini istiyoruz”

Türkiye Bisiklet Federasyonu’ndan ise herhangi bir ses yok. 

Elden, Federasyonun aslında biraz özen gösterdiğinde, bu duruma bir çözüm bulabileceğini düşünüyor:

“Bu durum tamamen onların ellerinde. Böyle düşünüyorum ama bana henüz dönüş yapmadılar. Umarım bir değişiklik yapılır. Ciddi bir kaza atlattım aslında ve bu umarım son olur. Her yarıştan önce bunu dile getirmeye devam edeceğim.”

Elden son olarak, bir kadının yerini bu ülke şartlarında çok zor bulduğunu belirterek, “Kadının yerini, sporda da bulabilmesini istiyoruz. Bir besin piramidi gibi aslında, spor çok çok alt kademelerde sayılabilir ama buradan elde edeceğimiz herhangi bir başarının, diğer alanlara çok hızlı bir şekilde etki edebileceğini düşünüyorum. Umarım bir şeyler yapabiliriz bu konuda. Kadın sporcuya erkek sporculara verilen değer verildiğinde, sporda kadının ayrı müsabakası, ayrı bir start çizgisi olduğunda daha iyi olacağım” diyor. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer Haberlere Göz Atın

Sporda Kadın ve Spor Hukuku 

Türkiye’de kadına yönelik psikolojik ve fiziki şiddetin yaşandığı sahalardan biri de spor…

Kadınların Her Şeyi Başarabileceğinin Göstergesi: Halterci Kadınlar

Halter sporu her iki tarafında da ağırlıklar olan bir demirden bar çubuğun…

Gülşah Görgülü: Kimin Ne Dediğine Artık Takılmıyorum

Türkiye’de sayısı derinden ve yavaş da olsa ilerleyen kadın vücut geliştirmecilerin öncü…

Özlem Ceren Dursun: “Olimpiyatlar Hayalimdi, Küçük Yaşta Bunu Gerçekleştirebildiğim İçin Mutluyum”

2022 Pekin Kış Oyunları’nda katılacak sporculardan biri olan Özlem Ceren Dursun ile…