25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü Türkiye’de her yıl çok daha büyük anlamlar ifade ediyor. Neredeyse her gün bir kadının öldürüldüğü ve belki onlarca kadının şiddete maruz kaldığı ülkemizde kadına yönelik şiddete karşı net bir duruş sergilemek oldukça önemli.

Bianet’in yayınladığı rapora göre 2021 yılında en az 285 kadın erkekler tarafından öldürüldü ve en az 711 kadın şiddete maruz kaldı. Ayrıca 193 kadının ölümü ise şüpheli bulundu.

Peki spor alanında kadına yönelik şiddet ne boyutta?

Ne yazık ki bunu bilmek o kadar kolay değil. Yaşanan şiddet olaylarının çoğunlukla kulüp içinde gizli tutulmasını, çalışma ortamında gösterilen şiddetin eğitimin bir parçası kabul edilmesini, antrenörlerin ‘baba’ ya da bir ‘ağabey’ olarak ‘döver de sever de’ algısının spor alanına hakim olduğunu tahmin etmek zor değil. Aslında bu durumda sadece toplumsal yapıya ve basına yansıya birkaç örneğe bakarak tahmin yürütebildiğim şeyler.

Geçtiğimiz yıl Turkcell Kadın Futbol Ligi sonunda yılın teknik direktörü seçilen Fatih Vatan Spor teknik direktörü Efe Mehmet Aydın‘ın sporculara şiddet uyguladığı ortaya çıkmıştı. İki kadın sporcu Nisan 2019’da Efe Mehmet Aydın’ın şiddetine maruz kaldıklarını söylemiş ve ilk olarak kulübe şikayetlerini dile getirmişti. Kulübün üstünü kapaya çalışmasının ardından da savcılığa şikayette bulunmuşlardı. İki kadın sporcu kulüpten ayrılırken Efe Mehmet Aydın Türkiye Futbol Federasyonu tarafından 60 gün hak mahrumiyeti cezası almış, takımda kalmaya devam etmiş ve ödüllendirilmişti.

Cezasızlık

Kadına yönelik şiddet olaylarında Efe Mehmet Aydın’da olduğu gibi genellikle cezasız kalıyor. Böyle bir cezasızlık kadınların şiddete sessiz kalmasına itiyor. Erkeklerin elinde ‘şikayet etsen ne olacak ki’ kozu kadınları daha da sessizliğe erkeklerinde şiddetinin daha da artmasına yol açıyor. Bu durumda bize tekrar İstanbul Sözleşmesinin ne kadar değerli olduğunu hatırlatıyor. Kadınları ve kız çocuklarını korumayı amaçlayan bu sözleşme spor alanındaki şiddetin de önüne geçebilmek için çok büyük öneme sahip.

Fenerbahçe’den Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü Mesajı

HeForShe hareketinin destekçi olan Fenerbahçe, resmi sitesinden yayınladığı mesajla kadınlara ve kız çocuklarına karşı her türlü ayrımcılığa, cinsiyetçi yaklaşım ve söylemlere, kadınlara uygulanan fiziksel ve psikolojik şiddete, eşitsizliğe, haksızlığa ve adaletsizliğe karşı olduklarını vurguladı.

Fenerbahçe ayrıca 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ndeki tek hedeflerinin hiçbir kadının öldürülmediği ve çocukların ötekileştirilmediği bir dünya olduğunu ve bunun için mücadelelerinden de vazgeçmeyeceklerini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer Haberlere Göz Atın

Olimpiyatlara Katılan Kadın ve Erkek Sporcuların Eşit Katılım Sorunu

Olimpiyat sporcularının kadın ve erkek eşit katılımı korunuyor mu? sorusuna cevap almak…

“Bayanlar” Liginden “Kadınlar” Ligine Yolculuk

Gerçekliğini uzun süredir koruyan fakat benim ancak yakınlaştığım bir şey oldu kadın…

ÇOCUK SPORCULARA YÖNELİK CİNSEL İSTİSMAR – Athlete A: Jimnastikte Taciz Skandalı

Larry Nassar… Belki bu ismi daha önce duymuşsunuzdur. Çoğunluğu jimnastikçi olmak üzere…

Sporda Lakaplar: ‘Filenin Sultanları’ lakabıyla derdimiz ne?

Yakın zamanda yapılan FIVB Voleybol Kadınlar Uluslar Ligi ve Tokyo 2020 Olimpiyat…