Hamilelik döneminde kadınlar birçok fiziksel ve duygusal değişimler yaşamaktalar peki bu değişimleri spor yaparak kontrol edebilirler mi?  Hamilelik döneminde yapılan sporun doğumda ve sonrasında, anneye ve bebeğe faydası var mı? Gebelik döneminde yapılan sporların bebeğin sağlığına etkileri neler? Gebelik döneminde yapılan sporun doğum sonrasındaki iyileşme sürecine katkısı var mı? gibi soruların yanıtlarını aradık.

Birçok kadın hamilelik sürecinde bebeğine zarar vermekten kaçındığı için spor yapmaktan çekinebilir. Ancak uygun egzersizleri yaptıklarında hem doğumu kolaylaştıran hem de bebeğin sağlığını olumlu yönde etkiliyor.

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Ahter Tayyar sorularımızı yanıtladı.

Gebelik döneminde spor yapmaktan ya da hareket etmekten çekinenler oluyor düşük yaşanması ihtimalinden dolayı. Gebelik döneminde sizce hareketsiz kalınması mı, spor yapılması mı daha çok olumsuz etkiliyor ?

Doç. Dr. Ahter Tayyar : Düşük tehlikesinin en çok olduğu dönem gebeliğin ilk 12. haftasını kapsar. Bu dönemden sonra hekimlerinin belirttikleri herhangi bir risk faktörü bulunmuyorsa gebeliğe uygun sporların yapılmasını tavsiye ederiz.

 Spor yapmaya başlamaları için bir dönem aralığı var mı? Ya da spor yapılmamalı denilen bir dönem aralığı bulunuyor mu? 

Doç. Dr. Ahter Tayyar: Gebelik dönemi üç aylık periyotlara denk gelen üç trimesterdan oluşmaktadır. Tercihen hem gebelerimizin rahat olması hem de herhangi bir risk faktörü oluşmaması adına tercih gebeliğin 2. Trimester döneminde sporların daha yoğun yapılmasıdır. 

Trimester, insandaki 9 aylık gebelik süresinin her 3 aylık dönemlerine verilen addır. Kökeni Latincedir ve üç ay anlamına gelmektedir. 9 aylık gebelik süresinin 3 ayrı dönemde ele alınması, gebeliğin genel gelişiminin anlaşılması yönünden oldukça önemli ve faydalıdır.

Hamilelik döneminde yapılabilecek spor dalları nelerdir ? Nelere dikkat etmeliler ?

Doç. Dr. Ahter Tayyar:  Gebeliğe uygun spor dalları;

• Gebe Pilatesi 

• Gebe Yogası

• Yürüyüş 

• Yüzme 

Fiziksel aktivite minimal risk içermesine rağmen pek çok gebe için faydalıdır. Fakat yapılan egzersizlerin gebeliğe uygun hale getirilmesi gerekir. 

Egzersizleri yapmanın hamilelere etkisi, faydası nedir? Hangi spor dalı hangi ağrısına iyi gelebilir ?

Doç. Dr. Ahter Tayyar: Fiziksel hareket pek çok gebe için faydalıdır. Gebelik döneminde fazla kilo alımı, diyabet ve buna bağlı gebelik komplikasyonlarının önlenmesinde egzersiz ve gebelik sporları büyük önem taşır. Gebelikte ağrıya iyi gelebilecek egzersizler kasların gevşeyebileceği ve yaparken çok zorlanmayacakları hareketlerdir. Daha çok ağrı durumlarında gebe yogası ya da gebe pilatesi tercih edilir.

Spor yapmasındaki ideal süre aralığı nedir sizce ? Hangi sıklıkla (gün-hafta vs.) spor yapılmalıdır? 

Doç. Dr. Ahter Tayyar: Gebeliğin ilk 12 haftasından sonra haftada iki kere kendilerini yormayan spor dallarıyla başlayabilirler. Tempolu yürüyüş, hafif pilates dersleri veya yoga dersleri olabilir.

Gebelik döneminde yapılan egzersizler doğum sonrasını nasıl etkiliyor, iyileşme sürecini hızlandırıyor mu?

Doç. Dr. Ahter Tayyar:  Elbette gebelikte egzersiz sadece gebelik döneminde değil. Doğum sonrası dönemde de oldukça faydalı. Doğum sonrası süreçte lohusalık döneminde annemizin daha çabuk toparlanmasına yardımcı olur. Benlik imajının gelişmesine ve gebelik öncesi formuna kavuşmasını sağlar. Yorgunluğu, vücuttaki ağrıları azaltır. Bu nedenle gebelik sonrası dönemde de egzersizin büyük faydaları bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer Haberlere Göz Atın

Tuğçe Bölükbaşı: Ankaragücü’nün hak ettiği yer Sultanlar Ligi

MKE Ankaragücü Voleybol Takımı Başantrenörü Tuğçe Bölükbaşı, “1’inci Lig’den Sultanlar Ligi’ne çıkmak…

Beril Böcekler: “Sosyal Yaşamımdan Vazgeçtim” 

Son yıllarda Türkiyeli genç kadın yüzücülerin çok önemli başarılarına şahit oluyoruz. Gençler…

“Sporun İçindeki Irkçılığa, Cinsiyetçiliğe Çomak Sokmak Gibi Bir Derdimiz Var”

BoMoVu, sporu ve beden hareketini sosyal faydaya dönüştürmek için programlar geliştirip, bu…