Türkiye’nin yetenekli kadın dartçılarından Emine Dursun, Danimarka’nın Esbjerg kentinde düzenlenen Danimarka Açık’ta sergilediği performansıyla ikinci oldu. Dursun, ilk turda Hollandalı meşhur oyuncu Aileen de Graaf’ı 4-1 yendikten sonra, ikinci turda İngiliz Jo Rolss’u 96.97 ile oynayarak 4-0 ‘’whitewash’’ ile geçti. Çeyrek Finalde Alman Lena Zollikofer’i ve yarı finalde Hollandalı Aletta Wajer’i eleyen Emine Dursun, finalde yine ünlü oyunculardan İskoç Lorraine Hyde ile karşılaştı. Baş başa giden maçı 5-4 verdi. 

 Profesyonel dart oyuncusu Emine Dursun ile dart sporu hikayesi, hedefleri ve son başarıları üzerine konuştuk.

Emine Dursun 4 Ocak 2001 doğumlu profesyonel dart oyuncusu. Emine Dursun, ilk olarak 2012 senesinde Yıldızlar ve Gençler Türkiye Şampiyonası’nda birincilik elde etti. Bu aynı zamanda katıldığı ilk müsabakaydı. 2017 yılında Elektronik Dart Avrupa Şampiyonası’nda ilk kez Avrupa ikinciliğini elde etti. Aynı yıl Gençler Steel Dartta Türkiye’ye ilk kez şampiyonluk getirdi. 2017 senesinde WDF Avrupa Gençler Kupası’nda kızlar teklerde altın madalya kazandı. Ayrıca 2017 ve 2019 senelerinde Akdeniz Açık turnuvalarını kazandı.  Dursun, EDU Avrupa Dart Şampiyonası’nda gümüş madalya ve WDF Dünya Gençler Kupası’nda bronz madalya sahibi. 

Son olarak Danimarka Açık’ta sergilediği performans ile ikinci olmayı başardı. Emine Dursun, başarısını şu sözlerle anlattı: “Bu turnuvaya final oynayacağımı hayal ederek, inanarak gittim. Normalde bu kadar inançlı olmazdım ama sürekli aynanın karşısına geçip, ‘Başarırsın kızım, neden olmasın?’diye kendime telkinde bulunuyordum. Maç salonuna ilk adımımı attığımda, yalnızdım ve oldukça gergindim. Başlarda biraz afalladım ama hemen adapte olup kendimi toparladım. O an, dünyaca ünlü en iyi kadın oyuncularla oynama fırsatı buldum ve maça çıkarken, asla yenileceğimi düşünmedim, kazandım. Bu benim için inanılmaz bir deneyimdi ve bir dönüm noktasıydı. İki günde finalde kaybettim 5-4 iki tane ikincilik kazandım, ancak iki gün boyunca herkesin konuştuğu kişi ben oldum, bu da çok gurur vericiydi. Kendime olan güvenim arttı ve tek başıma neler başarabileceğimi gördüm. O anı yaşamak, bana çok şey kattı. Şu an inanılmaz mutlu ve gururluyum. Eğer doğru bir destek bulabilirsem, devamının geleceğine ve daha iyi yerlere geleceğime inanıyorum.”

Dart sporuna çok küçük yaşlarda başladığını söyleyen Dursun hikayesini şöyle dile getirdi: ’’Dart sporuna 5-6 yaşlarımda başladım. Babam eski milli takım antrenörü, abim ise eski milli sporcuydu. Onları izlerken bu spora büyük bir heves duymaya başladım. Onlar antrenman yaparken sürekli aralarına girip ben de atışlar deniyordum. Bu tutkuyla birlikte maçlara katılmaya başladım”

İlk katıldığı Yıldızlar ve Gençler Türkiye Şampiyonası’nda birinci olmasıyla bu başarının kendisine büyük bir motivasyon sağladığını belirten Dursun, ardından büyükler kategorisinde dereceler elde etmeye başladığını ve başarılarına istikrarlı bir şekilde devam ettiğini söyledi.

Dart sporu eski milli takım antrenörü olan babası Fikret Dursun’ndan hep destek aldığını belirten Emine Dursun, dart sporunda elde ettiği başarıları anlattı: “İlk uluslararası deneyimim, Elektronik Dart Avrupa Şampiyonası’nda yıldızlar kategorisinde aldığım birincilik oldu. Bu başarı, bana başarabileceğimi gösterdi ve asla pes etmemem gerektiğini öğretti.2017 yılı kariyerimde bir dönüm ve yükseliş noktasıydı. Elektronik dartta büyük kadınlar kategorisinde ilk Avrupa ikinciliğini elde ettim. Aynı yıl, gençler Steel dartta Türkiye’ye ilk kez şampiyonluk getirdim. Dünya Şampiyonası’nda ise tekler, çiftler ve karışık çiftler kategorilerinde üçüncü olarak ülkeme bu branşta ilk uluslararası dereceleri kazandırdım. Bu başarıların ardından, 2019 yılında büyükler kategorisinde Akdeniz Şampiyonu oldum. Bu süreç, benim için sadece bir spor kariyeri değil, aynı zamanda büyük bir gurur ve sorumluluk anlamına geldi”. 

Her Zorluk, Beni Daha da Güçlendirdi 

Emine Dursun, Türkiye’de kadın bir dartçı olmanın zorluklarının neler olduğu sorusuna dart sporunda erkek egemen bir yapıya sahip olduğunu belirten belirterek sözlerine şu şekilde devam etti: “Açıkçası, dart sporunda erkek egemen bir yapı var. Ancak ben her zaman antrenmanlarımı erkek sporcularla yaparak, onlarla maçlara çıkarak kendimi geliştirdim. Yaş farkı ya da fiziksel üstünlük benim için bir engel olmadı; zoru başarmayı ve yenebileceğimi onlara gösterdim. Eskiden benimle dalga geçseler bile, zamanla performansımı gördüklerinde bakış açıları değişti. Şu anda erkek sporcular, karşılarına çıktığımda daha temkinli ve saygılı bir şekilde mücadele ediyorlar ve benden korktuklarını da söyleyebilirim.”

Bir kadın sporcu olarak destek bulma konusunda büyük zorluklar yaşadığını söyleyen Dursun, yaşadığı zorlukları ve bu zorluklarla nasıl başa çıktığını şu sözlerle anlattı: ’’Maddi ve manevi anlamda eksiklikler oldu, hatta zaman zaman mobbing ile karşılaştım. Tüm bunlara rağmen pes etmedim; her zorluk, beni daha da güçlendirdi ve hedeflerime daha sıkı bağlanmamı sağladı.’’

“Dart Bana Özgüven Kazandırdı”

Danimarka Açık’ta mücadele eden ve 2. olan Dursun, bu başarısı ve daha önce elde ettiği başarıları ile hayatında neler değiştirdiğini anlattı: “Açıkçası, normal hayatımda oldukça çekingen biriyim. Bazı dönemlerde özgüvenimin ciddi şekilde kırıldığı zamanlar oldu. Ancak dart sporundaki başarılarım, bana özgüvenimi yeniden kazandırdı. Her derece aldığımda, aslında neler başarabileceğimi daha iyi görmeye başladım. Dart sporuna olan tutkum hiç bitmedi; ne kadar zor zamanlardan geçsem de vazgeçmedim. Düştüğüm anlarda bile yeniden ayağa kalkmayı öğrendim. Özellikle Danimarka Açık’ta elde ettiğim ikincilik, uluslararası alanda neler yapabileceğimi görmek açısından çok büyük bir motivasyon kaynağı oldu. Bu başarı, sadece bir madalya değil; benim için içsel bir dönüşümün de başlangıcıydı. Kendime inandıkça, daha güçlü hissettim. Başardığımı gördükçe özgüvenim arttı ve en önemlisi, asla pes etmemem gerektiğini anladım. Dart, sadece fiziksel bir spor değil; aynı zamanda mental gücü de geliştiren bir branş. Her turnuva, psikolojik ve mental olarak daha güçlü bir insan olmamı sağladı. Kendimi bulmamı, potansiyelimi fark etmemi sağladı. Artık başarıya giden yolun sadece yetenekten değil, güçlü bir iradeden ve vazgeçmemekten geçtiğini çok daha iyi biliyorum.”

Dart, hem zihinsel hem de fiziksel becerileri geliştiren bir spor dalı. 2.37 metre mesafeden, 1.73 metre yüksekliğe yerleştirilmiş bir hedef tahtasına atışlar yapılır. Her atışta, hedef üzerindeki puan değerleri toplanır ve belirlenen başlangıç skorundan sıfıra ilk ulaşan sporcu galip gelir. Emine Dursun, Dart sporunun strateji, konsantrasyon ve hedef odaklılık gerektiren bir spor dalı olduğunu ve aynı zamanda refleksleri ve karar verme becerisini de güçlendirdiğini belirtti. Dursun , Türkiye’de dart sporunun giderek daha fazla ilgi görse de henüz hak ettiği değeri bulamadığını belirtti: “Dart sporunun daha fazla destek, yaygınlık ve farkındalık sağlandığında çok daha iyi yerlere geleceğine inanıyorum. Özellikle okullarda ve yerel spor kulüplerinde teşvik edilmesi, genç yeteneklerin ortaya çıkmasını sağlayacaktır.  Ancak dartın olimpik bir branş olmaması, maalesef hak ettiği değeri görmesini zorlaştırıyor. Şahsi fikrim, olimpik statüye kavuştuğunda çok daha fazla ilgi göreceği ve sporcuların uluslararası arenada daha güçlü destekler alabileceği yönünde”

Kendi Kendimin Rol Modeli Olmak İstiyorum.

Açıkçası benim belirli bir rol modelim yok. Başarılı olmuş sporcuların iyi özelliklerini örnek almaya çalışsam da kendimi onların başarıları ile sınırlamak istemiyorum. Her zaman kendi yolumu çizmeyi ve kendi başarı hikayemi yazmayı hedefliyorum. Kendi kendimin rol modeli olmak istiyorum.’’ diyen Emine Dursun,  “Şu an tüm odağım dart üzerine yoğunlaşmış durumda. Hem antrenmanlarıma aralıksız devam ediyorum hem de uluslararası turnuvalara katılabilmek için destek arayışındayım. Maalesef, şu ana kadar sponsor bulmak konusunda zorluklar yaşıyorum. Daha fazla uluslararası turnuvada yer alıp kendimi gösterme hedefindeyim.’’ ifadelerini kullandı. 

İleriye dönük en büyük hayalinin, dartın en prestijli sahnelerinden biri olan Lakeside’da mücadele etmek ve sonrasında PDC (Professional Darts Corporation) turnuvalarında yarışmak olduğunu söyleyen Dursun,’’Bu arenalarda ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek istiyorum. Eğer doğru destek ve imkanlara sahip olursam, başaramayacağım hiçbir şey olmadığına inanıyorum’’dedi.

 Dart Sporunda Asıl Farkı Yaratan Şey, Pes Etmemeyi Bilmektir

Emine Dursun ile dart sporunda başarının neye bağlı olduğunu da konuştuk. Bu sporda başarının azim, kararlılık, istikrar ve mental dayanıklılığına bağlı olduğunu söyleyen Dursun, “Dart, hem fiziksel hem de zihinsel olarak güçlü olmayı gerektiren bir spor. Her zaman her şey mükemmel gitmeyebilir. Bazen çok iyi bir form yakalarsınız, bazen de kafanızda bambaşka düşünceler varken performansınız düşebilir. Önemli olan, bu anların sizi yıldırmasına izin vermemek. Kötü bir performans sergilemek, kötü bir oyuncu olduğunuz anlamına gelmez. Asıl farkı yaratan şey, pes etmemeyi bilmektir. Her düşüşten sonra daha güçlü kalkmak ve hedefe odaklanmak, gerçek bir sporcunun karakterini gösterir. Genç sporculara en büyük tavsiyem; ne olursa olsun inanmaktan vazgeçmemeleri’’dedi.

Dursun, hem dartçı olmak isteyenlere hem de bunu bir kadın olarak başarmak isteyenlere ise şunları söyledi: “Kendisini her alanda gösterebilmiş kadın sporcuların sayısı artıyor, bu sadece bir başlangıç. Erkeklerin egemen olduğu bir alanda yer almak zor olabilir, ama unutmayın ki güç, sadece fiziksel değil, mental dayanıklılıktan da gelir. Kendinize inanın, asla pes etmeyin. Her ne olursa olsun, sizin önünüzdeki en büyük engel sadece sizsiniz. Şayet doğru desteği bulur ve devam ederseniz, başarıyı elde etmek için hiçbir engel kalmaz. Başarmak, her şeyin önündedir.Her zaman bir adım daha ileriye gitmeyi hedefleyin ve unutmayın: Başarı, vazgeçmemekle gelir.’’

Bu proje Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı kapsamında Avrupa Birliği desteği ile hazırlanmıştır. İçeriğin sorumluluğu tamamıyla FemSport’a aittir ve AB’nin görüşlerini yansıtmamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir