FemSport Kurucu Editörü İrem’in siteye kadın yazarlar aradığını birkaç ay önce öğrendim. LinkedIn’deki söz konusu paylaşım önüme düştüğünde ne kadar heyecanlandığımı kelimelere dökemesem de ilk içeriğimi teslim edeceğimi belirttiğim tarihten bir hafta önce teslim etmem bu heyecanımın bir göstergesi olsa gerek. İrem’in “içerik önerilerin neler olabilir” sorusuna aklımda döndürdüğüm onlarca fikir vardı. Spordaki cinsiyet eşitsizliklerine karşı içimde kaynayan her şeyi yazıya dökebileceğimi ve bir türlü görünmeyen kadınların hikayelerini az da olsa görünür kılabileceğimi düşünmüştüm. Ne İrem’e “aradığın kişi ben olabilirim” diye gönderdiğim ilk e-postada, ne de aklımda gencecik bir kadın sporcunun en az 50bin kişinin hayatına mal olan bir felakette hayatını kaybetmesini yazmak vardı. Zaten kimin aklına gelebilirdi ki?

Günlerdir aklımda depremde yitip giden hayatların her birinin çok ama çok kıymetli olduğu ve mutlaka anılması gerekliliği vardı. Bu yüzden bildiğim, biraz da anladığım bir kulvarda kaybettiğimiz milli basketbolcu Nilay Aydoğan hakkında yazmaya karar verdim. Çünkü mutlaka birileri yazmalıydı…

6 Mayıs 1992 doğumlu Nilay, belki de bu yazıyı okuyan çoğu insanın tanıdığı bildiği, 2017 EuroLeague Şampiyonu Fenerbahçe’sinde kupa kaldıran Ahmet Düverioğlu’nun kuzeniydi. 2015-2016 sezonunda Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi’ne (TKBL) takımlarından İzmit Belediye formasıyla giren Nilay sonrasında Yalova Vip Gençlik, Samsun Basketbol İhtisas, Gençlik ve Spor, Çankaya Üniversitesi, Yalova Gençlik, Mersin Büyükşehir Belediye formalarını terletti. Bu sezon Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi takımlarından Ankara’daki Çankaya Üniversitesi formasını giyiyordu. TKBL’de geçirdiği sekiz sezon boyunda toplamda 208 maça çıkarken ortalama 22 dakika süre aldı. 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş Depremi öncesinde 4 Şubat’ta Tufan Metalurji Hatay Büyükşehir Belediyespor’a karşı oynamak için Hatay’daydı. Söz konusu maçta Nilay 2 sayıyla oynarken takımı deplasmanda 70-65 kazanmıştı

Sonrası…

Millî takım maçları nedeniyle lige ara verilmesinin ardından babaannesini ziyaret etmek için Hatay’dan 375 km uzaktaki Malatya’ya seyahat etmişti. Nilay’ın ve babaannesinin enkaz altında kaldığını depremin daha ilk günlerinde sosyal medya üzerinde okumuştum. Sosyal medya Nilay’ın bulunduğu Hâkim Bey Apartmanı’nın enkazı için imdat çığlıklarıyla dolup taşıyordu aynı diğer binlerce enkaz gibi. Söz konusu enkazda, Nilay Aydoğan ile birlikte 60 kişi olduğu tahmin ediliyordu. Depremin ikinci günü olan 8 Şubat’ta Hâkim Bey Apartmanı’nı için hâlâ beton kesici ve iş makinelerine ihtiyaç duyulduğu aktarılıyordu. Ekrana çıkan yetkililer ise daha ilk günden her yere ulaşıldığı mesajını veriyordu. Oysaki durum pek de söylendiği gibi değildi. Nilay Aydoğan’ın inşaat mühendisi ağabeyi Berkay Aydoğan, günlerce kendi organize ettiği kişiler ve İstanbul’dan getirdiği malzemelerle kurtarma çalışması yapmıştı. Ne yazık ki depremin altıncı günü, babaannesine sarılmış hâlde Nilay Aydoğan’ın cansız bedenine ulaşıldı. Berkay Aydoğan, altı gün boyunca enkazda ve sonrasında yaşadıklarını “Kardeşim, babaannemi bırakıp kaçmamış. Onu hep babaannemin olduğu yerlerde, onun yanında aradım. O karakterde bir insan. Beraber buldum onları, sarılmıştı Nilay babaanneme. Kaçarken de ölebilirdi ama o karakterde bir insan değildi. Yavru köpek bile olsa bırakıp kaçmazdı öyle bir insandı. Arkadaşları ile gezip dolaşmayı severdi, onları da memleketine götürebilirdi. Onlar da enkazda olabilirdi. Orada olmamaları son saniyelerde ona ve bize vicdan azabı yaşatmadı. Bu duruma da şükrediyoruz” ifadeleriyle özetlemişti

Asla Unutmayalım

Engelli çocuklara her zaman destekti Nilay. Bir Can Bin Umut Serebral Palsili Çocuklar Derneği Yönetim Kurulu üyesi, yardım mesajlarının ilk cevap vereni. Yardım etmediği kedi, köpek, canlı yoktu diyor ağabeyi. Hayat doluydu ve yaşamı çok severdi diye devam ediyor. Tüm bu tanımlamalar Nilay’ın sporcu kimliğine hatta daha da önemlisi insanlığına dair çok önemli ve kıymetli ipuçları veriyor bizlere. Nasıl bir değerimizi yitirdiğimizi adeta yüzümüze çarpıyor. Nilay Aydoğan sadece 31 yaşındayken ve yapacak daha çok şey varken aramızdan ayrıldı. Daha birçok genç kıza örnek olacak, daha fazla canlı onun elinde belki de hayat bulacak, daha çok çocuk onunla mutlu olacaktı. Daha çok vakit vardı.

Çankaya Üniversitesi, depremde hayatını kaybeden Nilay Aydoğan’ın 46 numaralı formasının emekli edildiğini açıkladı. ING Kadınlar Basketbol Süper Ligi 2022-2023 sezonuna Nilay’ın ismi verildi. İster adına ihmaller, hatalar silsilesi deyin isterseniz başka bir şey… Asıl önemli olan Nilay’ın sadece bu sezon değil hep hatırlanması ve bu acılara sebep olanların da asla unutulmaması. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer Haberlere Göz Atın

Diana Nyad: “Hayallerinin Peşinden Koşmak İçin Asla Çok Yaşlı Değilsin”

“Yok canım kaç yaşında, ondan geçti o işler.” Bu cümlenin çoğu zaman…

Sporda Lakaplar: ‘Filenin Sultanları’ lakabıyla derdimiz ne?

Yakın zamanda yapılan FIVB Voleybol Kadınlar Uluslar Ligi ve Tokyo 2020 Olimpiyat…

Çentikleri, Kesikleri ve Morluklarıyla Öncü Olmak: Becky Hammon

Üretmeye çalışan her kadının arkasında ondan şüphe duyan ve yapmaya istekli olduğu…

A Milli Kadın Basketbol Takımı’nın Litvanya Maçı Aday Kadrosu Belli Oldu

A Milli Kadın Basketbol Takımı, FIBA 2021 Kadınlar Avrupa Şampiyonası Elemeleri G…