2023 yılında kurulan ANKA Kadın Veteran Hentbol Takımı, hem kadınlara hem de kız çocuklarına umut ışığı olmak istiyor.

Bir grup sporsever kadının bir araya gelerek 2023 yılında kurduğu ANKA Kadın Veteran Hentbol Takımı, kadınlara ‘umut ışığı’ olma yolunda. “Amacımız, 40 yaşından sonra da kadınların neler yapabileceğini, toplum içerisinde neler başarabileceğini göstermekti” diyen takım sorumlusu Elif Kocakaya, hentbol sporunun daha çok tanınması adına da tavsiyelerde bulundu. 

35 yaş üstü kadın sporculardan oluşan ANKA Kadın Veteran Hentbol Takımı’nın kuruluş amacından bahseden Kocakaya, “Takım arkadaşlarımızın geneli, hentbol sporunu daha önce gerek amatör gerekse de profesyonel şekilde oynamış kişiler. Zaman içerisinde hepimiz farklı mesleklerle ilgilenmeye başladık. Geçmişte yaşadığımız o güzel günler, kazandığımız başarılar, birlikte geçirdiğimiz vakit, hentbol oynarken duyduğumuz o haz, mutluluk, daha doğrusu bir şeyleri başarmak ve mücadele ederek üstesinden gelmek hissini tekrar yaşamak için, ‘Neden bir araya gelmiyoruz?’ dedik. Veteran futbol, veteran voleybol, veteran basketbol örnekleri daha önce oldu. Veteran hentbola katkımız olsun diye bu şekilde bir araya gelmek istedik. Aramızda, sporun içerisinde olan ama daha önce hentbol oynamamış kişiler de var. Amacımız biz bize olmak, kadın kadına bir şeylerin üstesinden birlikte gelebilmek. Aramıza katılmak isteyenler, bizlere web sitemizden ve sosyal medya platformlarımızdan ulaşabilir” diye konuştu. 

“KIZLARIMIZA ÖRNEK ANNELER OLMAK İSTEDİK”

Takımın kuruluş aşamasında, olumsuz eleştiri aldıklarını da ifade eden Elif Kocakaya, “Aramızda ev hanımı, öğretmen, mühendis olan arkadaşlarımız var. Bir araya gelirken olumlu ve olumsuz birçok tepkiyle karşılaştık. ‘Bu yaştan sonra ne işiniz var? Eşlerinizden izin aldınız mı?’ diyenler bile oldu. 40 yaşını aşmış kadınlar olarak toplumda bir yerimizin olacağını, bizim de hâlâ bir şeyleri başarabileceğimizi göstermek istedik. ‘Yaşımız 40 oldu, kenara çekilelim’ değil de 40 yaşından sonra da kadınların neler yapabileceğini, toplum içerisinde neler başarabileceğini göstermekti amacımız. Çoğumuzun kız çocuğu var. Bunu yaparken biraz da kızlarımıza örnek anneler olmak istedik açıkçası. Gelecekte çok güzel şeylerin başarılabileceğini, insanların hâlâ hedefleri olabileceğini, bu hedeflere ulaşmak için bazı güçlüklerle karşılaşılsa da yılmamamız ve mücadele etmemiz gerektiğini göstermek istedik. Çocuklara hentbol sporunu tanıtmak, sevdirmek ve bu sporu örnek almalarını sağlamak istedik” açıklamasında bulundu. 

“HENTBOLU TANIMIYORLAR”

Çocukların hentbol sporunu tanımadığına dikkat çeken Kocakaya, okullara spor salonu yapılması gerektiğini de vurgulayarak şunları kaydetti: 

“Tanımadığımız bir şeye ilgi duyamayız. Hentbolu tanımıyorlar. Hentbolu tanıtmak için bence çok az çalışma yapılıyor. Okullarımız sadece binadan ibaret. Çoğu okulda spor salonu yok. Hentbol bir takım ve salon sporu. Dışarda da oynanabiliyor ama diğer sporlardan farklı olarak sert de bir spor. Çok karmaşık kurallara sahip, aynı zamanda sürekli hareket halinde bulunduğunuz, dinlenme süresinin de çok fazla yer almadığı sert bir spor. Dolayısıyla bunu, bir okul bahçesinde, bir asfalt zeminde oynatmanız çok riskli. Ancak çim saha, kum sahada oynanabilir ya da spor salonu olması gerekiyor. Çoğu okulumuzda salon olmadığı için maalesef çocuklarımız hentbol sporuna da çok uzak kalıyor. Biz elimizden geldiğince tanıtıyoruz. Aynı zamanda öğretmenim. Okulda öğrencilerime örnek olmaya, onlara hentbolu anlatmaya çalışıyorum. Bu sporu tanıdıkları zaman en çok sevdikleri spor oluyor, emin olabilirsiniz.”

“SÜPER LİG TAKIMLARI, OKULLARI MAÇLARINA DAVET ETMELİ”

Hentbol sporunun daha çok ilgi görmesi adına yapılması gerekenleri de sıralayan Elif Kocakaya, “Maalesef, hentbol çok tanınan bir spor değil. Okullarda, hentbol sporunu tanıtmak amacıyla tanıtım gezileri yapılabilir. Süper Lig’de yer alan hentbol takımları, okulları maçlarına davet edebilir. Maçlara giden çocuklara, bu sporun nasıl oynandığının öğretmenleri eşliğinde anlatılması ve gösterilmesi çok etkili oluyor. Hentbol Federasyonu, geçtiğimiz aylarda ‘Kral Şakir’ ile birlikte bir hentbol videosu hazırlamışlardı. Okullarda çocuklarımıza seyrettirmiştik. Video çok ilgi görmüştü. Onun gibi birçok tanıtım videoları, çizgi filmler şeklinde yapılabilir. Bunun yanında, hentbol sporunun yaygınlaştırılması için bölgesel takımlar ve ligler de oluşturulabilir” şeklinde konuştu. 

“BU İŞ, HEM GÖNÜL HEM DE SPONSORLUK İŞİ”

Sponsorluk desteğinin önemine değinen Kocakaya, takımlara mutlaka malzeme desteği yapılması gerektiğinin de altını çizerek şunları söyledi:

“En büyük sorun; malzeme. Malzeme desteği olması şart. ‘Takımını kur, antrenman malzemeleri bizden’ diye bir projemiz oldu. Bu projede, 17 okulumuza malzeme gönderdik. Hentbol sporunu tanıttık. Onların hentbol oynamasını sağladık. Önümüzdeki süreçlerde, birçok projemizi daha hayata geçireceğiz.  Hentbol topu oldukça pahalı. Çok sayıda hentbol topunu bir devlet okulunun karşılaması çok zor. Kesinlikle sponsorluk çok önemli. Eskişehir’deki Veteran Hentbolcular Derneği bize bu konuda çok yardımcı oldu. Sağ olsun, Vitra bize sponsor oldu. Onlar sayesinde formalarımızı ve toplarımızı tedarik ettik. Diğer şirketlerin de taşın altına ellerini koyması lazım. Aslında bunun yasası var. Vergilerden düşebiliyorlar. Devlet, bu imkânı sağlamış ama çoğunun bu konuda bilgisi yok. Bu konuda bilgilendirilebilir ve takımlara sponsor olabilirler. Bu iş, hem gönül hem de sponsorluk işi. Bunlar olduğu zaman inanın kadınların yapamayacağı, başaramayacağı bir şey yok.”

Hentbol Federasyonunun manevi desteğini aldıklarını da dile getiren Elif Kocakaya, “Hentbol Federasyonu Veteran Hentbol Kurulu adı altında, veteran takımları bir araya getiren bir kurul var. Kuruldan maddi destek almıyoruz. Açıkçası kurulun da desteğe ihtiyacı var gibi görünüyor. Bütün veteran takımlara şu an için böyle bir destek sunamıyorlar ama manevi olarak bizi destekliyorlar. Bizim her zaman yanımızdalar. Özellikle kadınların bu spora başlamasına ön ayak oluyorlar. Sevgiyle ve saygıyla karşılıyorlar. Bizi çok güzel kucaklıyorlar. Zaten kendileriyle sürekli irtibat halindeyiz. Kurul, senede bir defa veteran takımları bir araya getirip organizasyon düzenliyor. 3 gün süren organizasyon boyunca, hem maç yapıyoruz, hem keyifli zaman geçiriyoruz hem de eski arkadaşlarımızı bu vesileyle görmüş oluyoruz” diye görüş belirtti. 

1 Yorum
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer Haberlere Göz Atın

Canan Koca Arıtan KASFAD 2023 Raporunu Yorumladı: Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanması İçin Kurumsal Çaba Şart

KASFAD’ın Sporda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği 2023 Raporu yayımlandı. Raporun yayımlandığını görür görmez…

İrem Sönmez Kadına Şiddete Karşı 24 Saat Yüzdü

Sporcu aynı zamanda antrenör İrem Sönmez, Cumhuriyetin 100. yılı için Maltepe’de “Kadına…

Para Karate Başarısıyla Azmin En Güzel Örneklerinden Songül Göksu

Kahramanmaraş merkezli depremlerde, Adıyaman’da enkaz altında üç gün yaşam mücadelesi verdikten sonra…

Arkadaşını Al Gel: Skoruna Değil Sporuna

Arkadaşınıalgel, hiç futbol deneyimi olmayan kadınlarla halı saha maçı yapmayı hedefleyen keyifli bir…