Flag Football bir diğer adıyla Bayrak Futbolu bir takım sporu. Pek yaygın olarak bilinmeyen Bayrak Futbolu Amerikan Futbolu’nun Türkiye’de genellikle kadın ve çocuk oyuncular için uyarlanmış versiyonu. Amerikan Futbolu ile kurallar açısından aynı olan Flag Football daha az agresif oynandığı için bu yönüyle Amerikan Futbolu’ndan ayrılıyor. Oyuncu sayısı 5-6 veya 7 kişi olarak değişebilen bu sporda 5 kişilik spor müsabakalarında oyunda karşı takıma flag çekme haricinde herhangi bir fiziksel temasa izin verilmiyorken 6 veya 7 kişilik müsabakalarda bir de blok yapılabiliyor. Amerikan Futbolu’ndan esas olarak ayrılan noktaları ise isminde de geçtiği üzere oyuncunun beline bağladığı bayraklar ve Amerikan Futbolunda kullanılan ekipmanların olmaması. Oyunda 35 yard genişliğinde, 45 yard uzunluğunda olan sahada 15’er dakikadan 2 yarın oynanıyor. Takım ofans ve defans takımı olmak üzere 2 takımdan oluşuyor.

Flag Hunters takım oyuncusu Bilge Su Şengül

“Biz Fiziki Yakıştırmalarımızdan Daha Fazlasıyız”

Amerikan Futbolu’ndan farklı olarak daha az agresif oynanan Bayrak Futbolu kadınların soft sporlaradan daha fazlasını yaptığını ortaya koyuyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi’ne bağlı Bilgi Flag Hunters takımında defans oyuncusu olan Bilge Su Şengül(21) yaklaşık 3 yıldır kadın bayrak futbolu oynuyor. Takımla birlikte haftada üç defa idmana çıktıklarını söyleyen Şengül  flag football’ın bir kadın olarak hayatına kattıklarından bahsetti: ”Bu spor beni çok güçlü bir ailenin parçası yaptı. Biz her sahaya çıktığımızda kadınların soft sporlardan fazlasını yaptığını ve bunu hakkıyla yapabileceğini  gösteriyoruz. Biz fiziki yakıştırmalarımızdan daha fazlasıyız.  ‘sen çok zayıfsın, uzunsun, kısasın , sen çok güçsüzsün bu sporu yapabilcek misin?’ gibi birçok ön yargıya takım arkadaşlarım ve bu sporu yapan birçok kadın sporcu ile güzel bir cevap verdiğimizi düşünüyorum.”

Flag Hunters Takımı

Bir başka sporcu Akdeniz Üniversitesine bağlı Heroes Flag Football takımında 2 yıldır oynayan Hilal Gürhan. Bir kadın olarak  bu sporun hayatına fazlasıyla özgüven kattığını söyleyen Gürhan ‘‘Bu öyle bir spor ki kadınların çıtkırıldım olduğuna dair ezbere sözlerin hepsini yıkıyor. ” dedi. Bayrak futbolunun kadınlara dayatılan rolleri yıkmaya yardımcı bir spor dalı olduğunu dile getiren Gürhan, ”Biz sahaya çıktığın zaman takım arkadaşın koşabilsin, topu atabilsin veya tutabilsin diye tüm gücümüzü ve korumacılığımızı kullanıyoruz. Bu korumacılık iç güdünün maç esnasında devreye girmesi bambaşka bir his ve hırs yaratıyor.” dedi.

Heroes Flag Futbol takımı kaptanı Mavi Yıldırım

Yine Heroes Flag Futbol takımında oynayan bir diğer kadın sporcu ve aynı zamanda takım kaptanı  Mavi Yıldırım yaklaşık 5 yıldır aynı takımda oynuyor: ”Takımımızı 8 Mart 2017 Dünya Kadınlar Günü’nde kurduk. Bir federasyona bağlı olmadığımız için oyunlarımız turnuva usulü oluyor ve tamamen gönüllü takımlarla gönüllü organizasyonlar şeklinde maçlarımız gerçekleşiyor. Daha önce tüm Türkiye’de bu spor 7’ye 7 oynanırken Ege ve Marmara bölgesindeki bir çok üniversite  uluslararası geçerliliği olan 5’e 5 şeklinde oynamaya başladı ve bu durum camiayı ikiye böldü diyebilirim. Hala 7’ye 7 olarak oynamak isteyenler için Anadolu ligi kuruldu ve biz de bu ligde yer alıyoruz. Çok kez ilk turnuva için Akdeniz üniversitesi olarak ev sahipliği yaptık.”

Ortak Talepleri Bir Federasyona Bağlı Olarak Oynamak

Türkiye’de bayrak futbolu henüz bir federasyona bağlı değil. Kadın oyuncular ülke çapında düzenlenen turnuvalara gönüllü organizasyonlarla maçlara katılıyor. Kadın sporcular bir federasyona bağlı olmadıkları ve yeterince destek görmedikleri için kendi imkanlarıyla bu sporu icra etmeye çalışıyor.

Türkiye Ragbi Federasyonu Amerikan Futbolu ve  Bayrak Futbolu Antrenörü ve Hakemi Ozan  Emre  Yazıcı ise üniversite toplulukları olarak kurulan takımlarda  düzenli antrenmanlarla taktik ve kondisyon çalışmalarının yanı sıra çeşitli takım aktivitelerinin yapıldığını söyledi. Türkiye’de bayrak futbolunun henüz resmi bir ligi olmadığını söyleyen Yazıcı ”Bayrak futbolu henüz federasyona bağlı bir spor olmadığından bazı takımlar kurulu oldukları üniversitelerden destek alabilirken çoğu ise daha çok kendi imkanları ile bu spora devam etmekteler” dedi.

Heroes Flag Football takımı oyuncusu Sevgi Uğurluçam

Heroes Flag Football takımında 2 yıldır oynayan sporcu Pelin Koyuncu kadın bayrak futbolunun  Türkiye’de bilinen bir spor dalı konumunda olmadığını ve henüz bir lig açılma durumunun da olmadığını söyledi. Ayrıca takımlarının ”Maddeye Bağlanma Spora Bağlan” kampanyasının da yıllardır destekçisi olduklarını söyleyen Koyuncu, kendi takımlarına da okulun SKS topluluğunun destek olduğunu söyledi. Aynı takımda 3,5 yıldır oynayan Sevgi Uğurluçam ise okuldan gelen desteğin artması gerektiğini ve bu desteğin takımın geleceği için önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Bilgi Flag Hunters takımı defans oyuncusu Bilge Su Şengül ise yaptıkları spora verilen önemin ve maddi manevi desteğin artması gerektiğini  ve bir kadın olarak takım arkadaşlarıyla bu zorluğa rağmen sahaya çıktıklarını ve güçlerini sonuna kadar gösterdiklerini dile getirdi.

Heroes Flag Football takım kaptanı olan Mavi Yıldırım bu sporla ilgili en büyük sorunun bir federasyona bağlı olmaması olarak görüyor. Bu sporun bir geleceğinin olmadığını ve yeterince destek almadığını söyleyen Yıldırım, bu sporun şu an için sadece bir üniversite sporu konumuna sıkışmış olduğunu söyledi. Yıldırım ayrıca ”Çok isterdim ki sevdiğim ve kopamadığım bu spor işim olsun ya da bana bir noktada destek olabilecek bir konumda olsun. Çünkü çok ciddi bir emek söz konusu  bütün oyuncular açısından. Bu emeğin destek görmesi daha teşvik edici olacaktır.” dedi. Takım arkadaşı Hilal Gürhan okullarının takımlarına yeterince destek vermediğini ve saha ihtiyaçlarını ciddiye almadığını söyledi ve ”Kadın takımı olduğumuzdan ötürü müdür bilmiyorum fakat okulu temsil eden erkek takımlarına göre daha fazla sorunla karşılaşıyoruz. bu durum daha çok idari işlerde oluyor” dedi.

Heroes Flag Football takım oyuncusu Nazlı Bilgin

Heroes Flag Football takımında oynayan sporcu Sevgi Uğurluçam kurulu oldukları Akdeniz Üniversitesi’nden kısmen destek aldıklarını söyledi ve ”Tabii ki bu desteğin artması bizim için çok önemli bir yere sahip ” dedi. Yine aynı takımdan Nazlı Bilgin ise okuldan sadece forma desteği aldıklarını ve bağımsız bazı kurumlardan ise sponsorluk aldıklarını dile getirdi. Kadınların bu sporu icra ederken karşılaştıkları en büyük sorunun bayrak futbolunun kadınlara uygun olmadığı önyargısına sahip düşünceler olduğunu söyleyen Bilgin ”bununla birlikte idmanlar için yeterli alanımızın olmaması idmanlarda bize sorun yaşatıyor” dedi.

Takım Koçları Genellikle Neden Kadınlardan Olmuyor?

Türkiye’de yaklaşık 25 kadın bayrak futbolu takımı bulunuyor ve çoğunun takım koçu erkeklerden oluşuyor. Takım koçlarının çoğunlukla erkeklerden oluşmasının nedeni hakkında  Bilgi Üniversitesi  Bilgi Flag Hunters takımından Bilge Su Şengül şunları söyledi: ”Koçlar daha önceden Amerikan futbolu oynamış ve kendi dönemlerinde önemli başarılar elde etmiş kişilerden oluşuyor. Koçların çoğunlukla erkek olmasının sebebi flag futbolda yetişip formasını emekli eden ve koçluk için yetiştirilen kadın sporcu olmamasından kaynaklanıyor. Açıkçası koç olabilme potansiyeline sahip birçok kadın arkadaşım var ve onları ilerde koç olarak görmeyi çok isterim”

Akdeniz Heroes Flag Takımı

Akdeniz Heroes Flag Football takım kaptanı Mavi Yıldırım ise camiada flag futbol üzerine uzmanlaşmış kimse yok ve genellikle Amerikan futbolu daha popüler olduğu için takım koçlarının Amerikan futbolunda deneyimli erkeklerden oluştuğunu söyledi. Heroes Flag Football takım koçu Sinan Cin ”Türkiye’de bayrak futbolu imkan, şartlar ve popülariteyle paralel olduğu için geri aşamada” dedi ve kadın bayrak futbolu takımlarında sadece kadınların olduğunu bununla beraber head coach (baş antrenör) ve pozisyon koçlarının çoğunlukla erkek olduğunu söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer Haberlere Göz Atın

Sporcu Beslenmesi Nasıl Olmalı ?

Spor yaparken nasıl beslenilmeli? sporcular nelere dikkat etmeli? vegan ya da vejetaryen…

Burçe Göçmez: “En önemli şey, başarabileceğine inanmak”

Uzak Doğu dövüş sanatlarından biri olan tekvando, çıplak el ve ayakla yapılan…

‘İyi Bir Binici Olmak, Ata İyi Bir Takım Arkadaşı Olmaktan Geçiyor’

Küçük yaştan itibaren binicilik sporunun içerisinde olan ve At Terbiyesi dalında Türkiye’de…