İspanya’da kadın futbolcular için tarihini bir adım atıldı. Yapılan müzakelerin ardından kadın futbolcuların profesyonelleşmesi ile oyuncuların çalışma koşullarının iyileştirilmesi için toplu sözleşme imzalandı. Bu sözleşmenin ardından daha önce alınan grev kararı da iptal edildi.
Eşitsizliğin Azaltılması İçin Talep
Futbol kadın ve erkek eşitsizliğinin en dikkat çekici alanlarından bir tanesi. Tüm dünyada olduğu gibi İspanya’da da özellikle ücretler konusunda büyük eşitsizlik mevcuttu. Kadınlar Ligi için asgari ücret 16.000 euro ikin erkekler liginde bu ücret182.000 euro’ydu (AP). Bu konuda oyuncular arasında tartışmalara neden oluyordu.
Sporcular bu eşitsizliğin giderilmesi için taleplerini iletti. Yapılan müzakerelerin sonuç vermesinin ardından yeni anlaşma ile asgari ücret 21.000-23.500 Euro’ya yükseltildi.

Uzun Süren Çabalar Sonuç Getirdi
İspanya’da futbolunda iyileştirmeler için yapılan anlaşma uzun süren mücadelelerin bir kazanımı oldu. Sendikalar ve kulüplerin oyuncuların çalışma koşullarını daga adil bir hale getirilmesi için iki yıldır süren yoğun müzakereleri mevcuttu.
Çabalar sonucunda İspanya Profesyonel Futbolcular Birliği (FUTPRO) ile 17 Ocak 2025’te toplu bir sözleşme imzalandı. 25 Nisan 2025 tarihinde ise sözleşme İspanya’nın resmi gazetesinde yayınlandı ve sözleşme resmi olarak da yürürlüğe girdi.
Yapılan bu anlaşma 1 Temmuz 2023 itibariyle geçerli sayılması ve geçmişe yönelik hak ödemelerinin de yapılmasını kapsadı.
Yalnızca Maddi İyileştirme Değil
Toplu sözleşmenin en öne çıkan konusu maddi olarak yapılacak düzenleme. Kadın futbolcuların asgari ücretinde yapılan artış 2023/2024 sezonundan geçerli olacak şekilde belirlendi. Varılan anlaşma ile sezonluk asgari ücret tutarları şu şekilde oldu:
2023/2024 sezonu: Sezon başına brüt 21.000 avro.
Sezon 2024/2025: Sezon başına brüt 22.500 avro.
Sezon 2025/2026: Sezon başına brüt 23.500 Euro.
Ancak sözleşmenin kapsamı içerisinde yalnızca maddi değil aynı zamanda kadın sporcuların çalışma koşullarının da iyileştirilmesi için maddeler yer aldı. Öne çıkan maddeler şu şekilde:
Gebelik ve Annelik İzni: Futbolcuların hamilelik süreçleri güvence altına alındı. Hamile futbolculara doğum öncesi ve sonrası izin hakkı tanındı, sağlık durumları gözetilerek çalışma koşulları esnetilebilecek.
Cinsiyet Temelli Ayrımcılık Yasağı: Futbolcular, cinsiyetleri sebebiyle işten çıkarılamaz ya da ayrımcılığa maruz bırakılamaz. Ayrımcılık iddialarına karşı kulüpler yükümlülük altına alındı.
Cinsiyet Eşitliği Komisyonu: Anlaşmaya, işyerinde toplumsal cinsiyet eşitliğini izlemek ve şikayetleri değerlendirmek üzere özel bir komisyon kurulması maddesi eklendi.
Annelik Sonrası Koruma: Doğum sonrası dönen sporcuların sözleşme hakları ve kadroda yer alma hakları korunacak. Hiçbir sporcu annelik nedeniyle mağdur edilemeyecek.
İş Sağlığı ve Güvenliği: Kadın futbolcuların biyolojik farklılıkları dikkate alınarak, özel sağlık ve güvenlik önlemleri alınacak.
Zorunlu Eğitim Programları: Kulüpler, oyuncular ve teknik ekip için cinsiyet eşitliği ve ayrımcılık karşıtı eğitim programları düzenlemek zorunda.

Örnek Olacak Bir Sözleşme
Dünya’nın pek çok yerinde kadın futbolcular fırsat eşitsizliğine maruz kalıyor. Türkiye’de de kadın futbolcular ile erkek futbolcular arasında haklar anlamında uçurumlar yer alıyor. İspanya’da imzalanan bu toplu sözleşme tüm dünya gibi Türkiye’ye de örnek oluşturabilecek nitelikte. Bu sözleşme aynı zamanda sendikalaşmanın önemini gösterirken kadın futbolculara eşit hakların tanınması açısından örnek teşkil edecek nitelikte.

Bu proje Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı kapsamında Avrupa Birliği desteği ile hazırlanmıştır. İçeriğin sorumluluğu tamamıyla FemSport’a aittir ve AB’nin görüşlerini yansıtmamaktadır.